Liderul opoziției franceze de extremă stângă, Jean-Luc Melenchon, își cheamă în stradă susținătorii de la Paris, sâmbătă, pentru a protesta împotriva reformelor din sectorul muncii, propuse de Emmanuel Macron. Aceasta este o perioadă importantă pentru ambii politicieni, care ar putea determina implementarea politicilor președintelui de centru sau renunțarea la ele.
"Nu-i vom lăsa să golească buzunarele celor săraci pentru a-i îmbuiba pe bogați!" a declarat Melenchon, care este liderul "La France Insoumise". Acest slogan apare în broșurile distribuite înainte de ora 14:00, și care anunță marșul împotriva unei "lovituri sociale", conform admiratorului lui Fidel Castro.
Mitingurile organizate de sindicate împotriva acelorași reforme ale forței de muncă, potrivit cărora firmele vor avea mai multă libertate în stabilirea condițiilor de lucru, par să-și piardă din avânt, dar partidul Franța Neaplecată speră să facă o demonstrație de forță pentru a-și consolida poziția în sondajele de opinie. Potrivit datelor sociologice, Melenchon este cel mai puternic oponent al lui Macron.
"Emmanuel Macron a început o luptă cu poporul francez... dar eu sunt de părere că putem opri aceste decrete (reforma muncii)", a declarat Adrien Quatennens, parlamentar al partidului Franța Neaplecată, pentru Reuters, susținând că scopul lor este de a-i convinge să se alăture protestelor pe cei care nu obișnuiesc să iasă în stradă.
Liderii partidului au declarat că aproximativ 150 de autobuze vor aduce protestatari din toată Franța pentru a participa la marșul de la Paris.
Noile reguli din domeniul muncii, discutate îndelung cu sindicatele, vor limita plățile pentru concedierile considerate inechitabile, oferind companiilor, în același timp, o mai mare libertate de a angaja, de a concedia și de a forța angajații să accepte anumite condiții de muncă.
Sondajele de opinie cele mai recente arată că Melenchon este văzut ca fiind cel mai puternic oponent al lui Macron, subliniind slăbiciunea partidelor mainstream de opoziție, inclusiv a socialiștilor care au condus Franța în ultimii 5 ani, a republicanilor conservatori divizați în ceea ce privește sprijinul pentru Macron și a Frontului Național de extremă dreaptă, măcinat de lupte interne.
În mod ironic, popularitatea crescută a lui Melenchon ar putea fi un lucru bun pentru Macron, deoarece sondajele arată că liderul comunist nu este văzut ca o alternativă credibilă, ci, mai degrabă, ca o voce puternică în materie de proteste.
Un sondaj efectuat de agenția Odoxa în cursul săptămânii arată că 66% dintre respondenți consideră că Melenchon ar fi un președinte rău.
Totuși, această evaluare s-a îmbunătățit cu șase puncte procentuale în ultimul an, Melenchon fiind mai popular în rândul tinerilor.
Macron și guvernul său au declarat în repetate rânduri că nu vor ceda presiunii străzii, dar probabil că vor fi foarte atenți la numărul de persoane care vor ieși în stradă sâmbătă.
Președintele de centru a semnat vineri decretele pentru reforma muncii. Acestea urmează să intre în vigoare până la începutul anului viitor.
Măsurile sunt doar primul pas dintr-o serie de reforme care vor schimba, de asemenea, sistemul ajutoarelor de șomaj și de pensii, ceea ce ar putea duce la mai multe proteste decât cele cauzate de modificarea codului muncii.