Franța și Germania au bătut palma. Sute de milioane de euro pentru supremația aeriană
- Andrei Ilinca
- 20 februarie 2020, 13:51
Cele 150 de milioane de euro din faza iniţială a SCAF urmează să fie distribuiţi între cinci piloni. Pentru avionul de luptă din noua generaţie (cunoscut ca NGF, New Generation Fighter) sunt prevăzute 91 de milioane de euro; firma franceză Dassault este contractor general, iar Airbus este principalul partener. Studiile privind motorul, pentru care au fost alocate 18 milioane de euro, vor fi efectuate de francezii de la Safran şi germanii de la MTU. Pentru 'efectorii la distanţă' - drone care vor însoţi avionul de luptă pentru a deturna sau satura sistemele defensive inamice - Airbus şi compania europeană MBDA, producătoare de rachete, vor primi 19,5 milioane de euro. Sistemul de luptă în colaborare, prin care vor fi conectate avioane, drone, sateliţi şi centre de comandă, va fi realizat de Airbus şi grupul francez Thales; suma prevăzută este de 14,5 milioane de euro. Bugetul pentru coordonarea proiectului şi a laboratoarelor de simulare este de şase milioane de euro.
Spania, prin filiala naţională a Airbus şi firma de produse electronice pentru apărare, s-a implicat deja în cercetare şi tehnologie. Deocamdată este vorba de două milioane de euro, însă cabinetul ministrului francez al apărării a precizat că participarea spaniolă va fi mult mai importantă, de circa 45 de milioane de euro anul acesta, pe lângă cele 150 de milioane alocate deja de Franţa şi Germania.
Potrivit aceleiaşi surse, valoarea totală a programului, care va fi operaţional în 2040, va fi mult mai mare: sunt necesare investiţii de patru miliarde de euro până în 2025 şi opt miliarde de euro până în 2030.
Ministerul apărării de la Paris nu exclude o apropiere a SCAF de programul concurent Tempest, în care sunt asociate Regatul Unit, Suedia şi Italia, însă deocamdată nu s-a pus problema