Franța se pregătește de război cu o mare putere! Cine e  inamicul?

Franța se pregătește de război cu o mare putere! Cine e  inamicul?

Armata franceză e cea mai puternică din Uniunea Europeană. Trupelor sale nu le lipsește nici experiența de luptă. De ani de zile,  Franța poartă un război în Sahel împotriva gherilelor jihadiste.

În acest sens, raportul subliniază importanța „parteneriatelor industriale strategice în Europa” și cea a finalizării programelor comune. În acest sens, documentul menționează programul CaMo și importanța programului franco-german de dezvoltare a unui nou tanc destinat să înlocuiască, până în 2035,  tancurile germane Leopard și tancurile franceze Leclerc. Se face referire și la dezvoltarea unui nou avion de luptă multirol de generația a cincea, care ar trebui să aibă aceleași performanțe ca F-35.

Burkhard  vorbește, de asemenea, de 12 proiecte importante, care au toate obiectivul de a pregăti Armée de terre pentru un război simetric. Ideile lui Burkhard, care intenționează, de asemenea, să planifice o serie exerciții  aeriene, terestre și maritime majore, par clar în contrast cu toate convingerile pacifiste și antimilitariste care se manifestă în Europa și în Statele Unite.

Peste tot în lumea occidentală, manifestațiile determină guvernele să reducă serios cheltuielile militare și chiar să penalizeze sau să limiteze producția și vânzarea de arme utilizate în conflicte, din cauza opoziției opiniei publice. Dimpotrivă, Burkhard manifestă intenția, cel puțin pe hârtie, de a face din Franța o putere militară capabilă să apere nu numai teritoriul național, ci și teritoriile ce au fost numite cândva „posesiuni de peste mări”, scrie Davide Bartoccini în ziarul italian Il Giornale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două lucruri, cred eu, ar trebui amintit în legătură cu acest subiect. În primul rând,  la fel ca propunerea de înființare a unei armate europene, planul lui Burkhard vizează întârirea industriei de armament franco-germane. E o idee care s-ar putea transforma într-un mare succes economic, dacă francezii și germanii vor reuși să-i scoată, într-un fel sau altul,  pe americani de pe piața de armament a Europei. În al doilea rând, ambițiile militare din ce în ce mai pronunțate ale Europei par să nu fie îndreptate împotriva unui singur inamic. Din punct de vedere politic, liderii europeni par a fi, în acest moment, mai aproape de un conflict cu America lui Trump, decât de vreo confruntare cu Rusia sau China.