Evenimentul Zilei > EVZ Special > Franța spulberă SUA! „Atentatul de la 11 septembrie, lucrarea CIA!”
Franța spulberă SUA! „Atentatul de la 11 septembrie, lucrarea CIA!”

Franța spulberă SUA! „Atentatul de la 11 septembrie, lucrarea CIA!”

Situație tensionată în Franța după ce jurnaliștii au publicat pasaje dintr-un manual de istorie destinat elevilor francezi, în care se susține că atentatele teroriste de din 11 septembrie 2001 au fost planificate și realizate de Central Intelligence Agency – serviciul secret american.

Un manual şcolar intitulat „Istoria secolului XX”, destinat elevilor din instituţiile de învăţământ din Franţa, cuprinde un paragraf șocant, referitor la atentatele de la 11 septembrie 2001, de la New York. Autorii manualului publicat de editura Ellipses se pare că au îmbrăţişat teoria conspirației cu privire la atentatele care au doborât Turnurile Gemene și a omorât mii de oameni. Aceștia susțin că în spatele celor care au deturnat avioanele de linie care s-au izbit de clărdiri au fost oameni ai serviciului secret american, CIA.

Publicația  Les Nouvelles Observateur susține că la pagina 204 este scris negru pe alb: „Acest eveniment mondial – fără îndoială orchestrat de CIA (serviciile secrete) pentru a impune influența americană în Orientul Mijlociu? – atinge simbolurile puterii americane pe teritoriul său„.

Mai mulți dascăli din sistemul de învățământ francez au comentat pasajul și au ajuns la concluzia că, deși afirmația este formulată ca o întrebare, teoria legată de nenorocirea de la World Trade Center este tot mai răspândită și crezută.

Este suficient să semeni confuzie în mintea celor cărora le este destinată această carte: tinerii despre care se știe că sunt mai permeabili decât media la teoriile conspirației„, scriu aceştia.

Brieuc Bénézet, directorul editurii Ellipses, a declarat că regretă prezența în manual a acestor cuvinte, care „nu corespund în niciun fel liniei sale editoriale„. Potrivit acestuia, autorul cărții a sesizat eroarea de recitire, recunoscând că expresia este „confuză”.

Potrivit unui sondaj Ifop realizat în decembrie 2018, 21% dintre francezii cu vârsta sub 35 de ani cred că guvernul american este implicat în orchestrarea atentatelor din 11 septembrie 2001, de la New York.