Franţa a apărat miercuri evacuarea "taberelor ilegale" în faţa Comitetului ONU privind eliminarea discriminării rasiale care a criticat cu o zi înainte "banalizarea" discursului plin de ură în societatea franceză privind minorităţile, între care şi cea rromă, informează AFP.
"Principiul egalităţii nu este negarea acestor diferenţe, şi de aceea foarte multe politici ţin cont de specificul şi dificultăţile în mod considerabil mai mari cu care se poate confrunta o minoritate sau alta; este cazul nomazilor", a declarat Gilles Clavreul, delegatul interministerial pentru lupta împotriva rasismului şi a antisemitismului.
În conformitate cu procesul obişnuit al trecerii în revistă a politicilor faţă de minorităţi din ţările care aplică Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială din 1965, Comitetul ONU a examinat timp de două zile situaţia din Franţa. Concluziile celor 18 experţi ai ONU vor fi publicate după 15 mai, relatează Agerpres, citând France Press.
Marţi, preşedintele Comitetului, Ion Diaconu, a deplâns "o anumită banalizare a discursului plin de ură" din Franţa. De asemenea el a constatat că rapoartele arată o "excludere masivă" a rromilor şi "violenţe comise" împotriva lor "de persoane fizice şi de reprezentanţi ai forţelor de poliţie".
Delegaţia franceză a explicat miercuri că evacuările şi expulzările nu sunt făcute în funcţie de originea persoanelor din Franţa.
"Ceea ce dorim să reamintim este că acţiunea guvernului nu vizează anumite comunităţi, însă vizează taberele ca atare", a explicat un reprezentant al Ministerului Justiţiei, Claire Vuillet, menţionând că aceste tabere sunt forme de locuinţe "foarte precare" care prezintă adesea pericole pentru locuitorii săi.
"Evacuările sunt aproape în totalitate cazuri pronunţate de către un judecător la cererea proprietarului terenului", a mai spus oficialul francez.