În Franța, pandemia, epidemia se află sub control, chiar dacă virusul continuă să circule, dau asigurări oamenii de știință.
Potrivit acestora, nu va mai fi aplicată o izolare totală a întregii populației în cazul unei noi explozii a epidemiei în toamnă.
Cu 29.000 de decese și peste 150.000 de cazuri de infectare confirmate de la începutul lunii martie, Franța răsuflă, în sfârșit, ușurată, după ce și exigentul Consiliu Ştiințific ce sfătuiește guvernul de la începutul crizei sanitare face comunicări pozitive.
Epidemia este sub control, iar virusul circulă din ce în ce mai slab și doar în anumite regiuni, a asigurat profesorul Jean-François-Delfraissy, președintele Consiliului Ştiințific.
El a recomandat, în continuare, prudență și respectarea distanței fizice și a gesturilor barieră în locurile publice, utilizarea măștii de protecție în transportul în comun și în alte spații închise unde se află mai multe persoane.
În ceea ce privește pregătirea pentru viitor, Consiliul Ştiințific din Franța a conceput un plan cu patru scenarii posibile.
Primul reflectă situația din prezent, când epidemia este ținută sub control, apar tot mai puține cazuri noi, iar spitalele se golesc de bolnavii care au fost infectați cu SARS-CoV-2.
Dacă trendul se menţine, din data de 22 iunie, Franța va renunța la încă un calup de restricții.
Al doilea scenariu vizează apariția, în săptămânile următoare, a unor noi focare cu multe contaminări, iar atunci se va acționa local și regional.
Al treilea, de care se teme toată lumea, este apariția unei noi explozii a epidemiei la toamnă, dar cu un număr mai mic de spitalizări și mai puține cazuri grave.
Iar cel de-al patrulea, pe care nu și-l dorește nimeni, o nouă situație epidemică critică.
Dacă la toamnă va veni al doilea val epidemic, Franța nu va mai aplică izolarea la nivelul întregii țări, așa cum a făcut în martie.
În primul rând, populația care este deja avizată și educată, va fi sfătuită să se protejeze cât mai mult.
Se va face testare masivă și sistematică, se va acționa la nivel local, focar cu focar, iar persoanele cu risc, vârstnici și bolnavi, vor fi protejate pentru a fi cât mai puțin expuse.
La nivel politic, a început acum analiza măsurilor luate în perioada crizei sanitare, după ce Adunarea Națională a anunțat că o comisie specială de anchetă va lucra asupra modului în care a aplicat executivul prevederile Legii de instituire a stării de urgență sanitară și Guvernul, la inițiativa președintelui Emmanuel Macron, a anunțat, vineri, crearea unei comisii independente de evaluare a gestionării crizei.
Ea va fi formată din personalități științifice, experţii situației de criză, economiști și înalți funcționari ai Curții de Conturi, care vor face o analiză a modului de acțiune în Franța și o vor compara cu strategiile altor țări lovite de epidemie.
Totodată, președintele Emmanuel Macron le-a trimis vineri o scrisoare președinților Adunării Naționale, Senatului și Consiliului Economic și Social, pe care i-a invitat să contribuie la strategia de relansare a țării, de trasare a noilor perspective, a priorităților esențiale, de redefinire a solidarității între francezi, cu scopul de a obține concordia națională.