Atât oficialii europeni, cât şi autorităţile române au condamnat modalitatea în care statul francez a trimis acasă peste 1.000 de romi din România şi Bulgaria.
"Este un eveniment nefericit, deoarece repatrierea romilor din ţările în care ei au venit pentru a-şi găsi un loc de muncă nu rezolvă foarte multe. Ceea ce ştim de la cei care au fost implicaţi este că sunt gata să se întoarcă, deci nu este o soluţie pentru cei care sunt într-o căutare disperată a unei vieţi mai bune", a declarat astăzi comisarul european pentru pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor. În plus, oficialul a atras atenţia că atitudinea Franţei a creat şi o "stigmatizare a populaţiei rome, făcând un ţap ispăşitor din acest grup care a fost o victimă a declinului economic din ultimii ani". Oficialul a adăugat că şi alte state se confruntă cu probleme legate de romi, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Cehia şi Grecia, însă nu la acelaşi nivel. "Situaţia din Franţa e o recunoaştere a faptului că nici Franţa, nici alte state nu au soluţii la această problemă, care trebuie tratată la nivel european", a declarat vicepremierul României, Marko Bela. Deputata PSD Oana Mizil acuză însă autorităţile franceze că au transformat romii în "masă de manevră politică". Taberele de romi au existat şi s-au dezvoltat cu consimţământul autorităţilor franceze. Aşa că romii au devenit masă de manevră pentru politicieni", este de părere Mizil.
- Deşi Europa este una dintre cele mai bogate regiuni din lume, paradoxul este că "tinerii romi sunt crescuţi în ghetouri urbane sau în aşezări rurale izolate", a declarat comisarul european pentru incluziune socială, Laszlo Andor. Aflaţi mai multe aici.