Franța va găzdui prima sa Conferință de Securitate, la care vor participa lideri și oficiali din diverse țări. Evenimentul va reuni reprezentanți importanți din domeniul securității și politicii internaționale.
Franța va găzdui în curând prima sa Conferință internațională a securității, cunoscută sub numele de „Paris Defence and Strategy Forum", care va avea loc în perioada 13-14 martie. Evenimentul este inspirat de alte conferințe internaționale de securitate, cum ar fi Conferința Securității de la Munchen, și va aduna participanți de marcă din domeniul securității și politicii internaționale.
Care este obiectivul Conferinței din Franța
Scopul acestei prime ediții, dedicată unei Europe "la răscruce de drumuri", este să ofere un cadru pentru exprimarea gândirii strategice franceze și europene, a declarat joi generalul Benoît Durieux, președintele Academiei Apărării și Școlii Militare (ACADEM), potrivit AP News.
Cine va participa la Conferința de Securitate
Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda va participa la acest eveniment din Franța, care va include 63 de mese rotunde și alte activități, la care vor lua parte oficiali din 68 de țări, parlamentari, diplomați și atașați militari, cercetători și academicieni.
Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, va inaugura conferinţa, în timp ce șeful Statului Major al armatelor, Thierry Burkhard, va încheia evenimentul.
De asemenea, vor fi prezenți și 22 de reprezentanți ai întreprinderilor din domeniul apărării.
„Au trecut mai mult de doi ani de când Rusia a agresat Ucraina, un pic mai puţin de şase luni de când Hamas a atacat Israelul”, iar ”lumea de dinainte de 24 februarie 2022 nu mai există (...). Rusia apare în mod obiectiv ca un pericol la adresa Europei”, apreciază generalul Durieux.
„A acţiona înseamnă a acţiona împreună, a decide împreună. Iar aceste decizii trebuie alimentate din reflecţiile şi dezbaterile noastre”, consideră el.
Războiul din Ucraina pe lista discuțiilor
La conferința de securitate din Franța se vor discuta și analiza lecțiile învățate din Războiul din Ucraina, situația din Marea Mediterană, Oceanul Pacific, problemele din Africa, evoluția recentă din regiunea Mării Baltice, modelele de armată, impactul dezinformării, gestionarea resurselor umane și viitorul arhitecturilor de securitate în cadrul NATO. ACADEM, fondată în toamna anului 2023, este compusă din aproximativ 20 de organizații de cercetare, formare și centre de reflecție care contribuie la dezbaterile strategice din Europa.