Discuţiile privind mult-amânatul acord de parteneriat strategic UE-Rusia vor fi cel mai probabil reluate la summitul comun din 13-14 noiembrie, de la Nisa, potrivit ministrului francez de externe, Bernard Kouchner, după o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Poziţia Franţei, deţinătoarea preşedinţiei semestriale a UE, nu este însă împărtăşită de toate statele membre, care trebuie să îşi dea acordul la reuniunea miniş- trilor de externe din 10 noiembrie.
Negocierile UE-Rusia au fost suspendate de partea europeană după intervenţia militară a Rusiei în Georgia, în vară, iar statele membre nu au reuşit până acum să ajungă la un acord privind reluarea discuţiilor. Într-un interviu acordat „Kommersant“, Kouchner a apreciat însă că nu vede niciun motiv pentru care negocierile să nu fie reluate în noiembrie. În urma întâlnirii de ieri, de la Sankt Petersburg, oficialul francez a precizat că numai o „întâmplare neprevăzută“ ar putea bloca discuţiile, care vor începe cu stabilirea unui program clar al negocierilor.
Statele membre, încă divizate
În ciuda deschiderii Franţei, susţinută în această poziţie de Germania şi de Italia, nu toate statele membre sunt favorabile unei reluă ri a negocierilor cu Rusia. Unele ţări, printre care Marea Britanie, Polonia şi Lituania, au subliniat că Moscova nu a retras trupele din toate zonele georgiene aflate sub controlul Tbilisi-ului înainte de războiul din vară şi, în plus, a mărit simţitor prezenţa militară în republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, refuzând în acelaşi timp cooperarea cu observatorii UE.
Printre statele prudente în relaţia cu Rusia se află şi Cehia, care va prelua preşedinţia UE de la 1 ianuarie 2009. Diplomaţii europeni au apreciat totuşi că niciunul dintre statele membre critice la adresa Rusiei nu se va pronunţa împotriva începerii negocierilor.