Franța trimite portavionul Charles de Gaulle în Mediterana de est

Franța trimite portavionul Charles de Gaulle în Mediterana de est

Grupul aeronaval din jurul portavionului cu propulsie nucleară Charles de Gaulle se va deplasa în Mediterana orientală apoi în Golful Persic, luna viitoare, a confirmat, marți, ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Franța trimite portavionul Charles de Gaulle în Mediterana de est. Nava-amiral a flotei militare franceze, portavionul Charles de Gaulle, va începe noi misiuni în primul semestru al acestui an.

Mulți s-ar gândi la evenimentele din ultimele săptămâni, cu activități de prospecție ale Turciei în zone maritime revendicate de Grecia și Republica Cipru. Și s-ar putea crede că prezența portavionului ar putea fi descrisă ca un semn de sprijin pentru Atena și Nicosia.

Pe care Franța le susține împotriva Ankarei. Dar acesta nu este unghiul ales de ministrul Florence Parly pentru a prezenta această viitoare desfășurare de forță.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Următoarea misiune a portavionului Charles de Gaulle va fi să ne consolideze dispozitivul  în cadrul Operațiunii Chammal”, a spus Parly. Acesta  s-a referit la participarea franceză la coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite.

„Grupul aeronaval se va deplasa astfel în primul semestru al anului 2021 în Marea Mediterană și în Oceanul Indian. Acest angajament demonstrează, dacă mai e necesar, voința noastră de a lupta permanent și necondiționat împotriva terorismului ”, a adăugat ea, scrie Opex 360.

Portavionul Charles de Gaulle, în Mediterana de est

2020 a fost marcat de câteva lovituri efectuate de aceste avioane de vânătoare/bombardament (în special din teritoriul iordanian).

Dar activitatea forței Chammal este, în medie, în jur de cincisprezece ieșiri pe săptămână.

Chiar dacă Franța evocă o „formă de renaștere” a ISIS în Levant, prezența portavionului ar trebui să dea naștere, ca și anul trecut, la interacțiuni cu forțele grecești, cipriote și israeliene.

În plus, se așteaptă ca desfășurarea grupului din jurul lui Charles de Gaulle să coincidă cu reluarea discuțiilor dintre Atena și Ankara. Mai alesc cu privire la disputele lor teritoriale și la exploatarea resurselor de gaze din Mediterana.

Aceste discuții au fost întrerupte în 2016.

Erdogan revine la sentimente creștine

Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan pare să-și fi schimbat tonul de la începutul acestui an.

Marți, el a spus că este gata să „readucă pe drumul cel bun” relațiile dintre țara sa și Uniunea Europeană, care au fost tumultuoase de câteva luni.

„A face din 2021 un an de succes pentru relațiile UE-Turcia este la îndemâna noastră. Putem face acest lucru lucrând cu o viziune pe termen lung, departe de prejudecăți”, a spus Erdogan.

Anterior, ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a spus că Turcia este pregătită să-și  „normalizeze” relațiile cu Franța, întrucât s-au acumulat probleme între cele două țări.

„În cele din urmă, am avut o discuție telefonică cu omologul meu Jean-Yves Le Drian, și am convenit să lucrăm la o foaie de parcurs pentru a ne normaliza relațiile”, a spus  Cavusoglu.

Foto: Opex 360/Marine Nationale