Franța are investitori în aproape toate sectoare cheie din România. Printre acestea se numără: agricultura, industria de automobile, aviație, servicii bancare, construcții navale, consultanță, energie, telecomunicații, materiale de construcții sau sănătate.
Franța, pe locul trei în topul investițiilor în România
Franţa a devenit al treilea cel mai mare investitor străin din România, potrivit cifrelor publicate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER).
În România activează la ora actuală 4150 de companii cu capital majoritar francez, care au generat în jur de 125 000 de locuri de muncă. Potrivit raportului emis de CCIFER, pe tot parcursul anului 2023, comerțul bilateral francez cu România a crescut cu 8,1% până la 11,6 miliarde de euro.
În raportul dat publicității de către CCIFER, în 2023, Franța a importat produse românești în valoare de 6,4 miliarde euro și a exportat produse în valoare de 5,2 miliarde euro.
Potrivit analizei, comerțul bilateral dintre Franța și România a fost dominat de schimburile intra-industrie, dar și de cele intra-grup, determinate de densitatea filialelor franceze prezente pe teritoriul României.
Mai exact, comerţul bilateral cu Franţa a înregistrat o creştere de 8,1%, fiind susţinut şi de cele 4150 de companii franceze care activează la noi. Deşi Franţa şi-a consolidat cotele de piaţă în 2023, balanţa comercială bilaterală s-a deteriorat semnificativ, iar Franţa are un deficit de 1,2 miliarde euro pe relaţia cu România.
Potrivit datelor publicate de CCIFER, comerțul cu România este compus din:
- Echipamente de transport (41% din importuri),
- Mașini, aparate și echipamente (23,9%),
- Produse agroalimentare (8,2%),
- Produse textile și încălțăminte (6,8%),
- Cauciuc, plastic și produse minerale (6,9%).
Exporturile francez sunt,de asemenea, dominate în primul rând de industria de mașini, aparate și echipamente, cu 28,4% din totalul exporturilor, potrivit statisticii de mai jos.
- Echipamente de transport (17,3 %),
- Produse chimice, parfumuri și cosmetice (12,8%),
- Produse metalurgice și metalice (9,7%),
- Produse agroalimentare (8,9%),
- Produse farmaceutice (7,1 %), informează profit.ro.