Anul electoral, o perioadă grea pentru investitori. Alegerile, un pariu nesigur care poate afecta piețele mondiale
- Bianca Pislaru
- 4 iulie 2024, 22:21
Alegerile devin mai dificile pentru investitori. Cândva, trebuia doar să te gândești la cine va câștiga, o sarcină destul de dificilă atunci când sondajele nu sunt fiabile. Acum trebuie să decideți dacă va exista o alunecare de teren surpriză - și dacă va exista, dacă aceasta va fi bună sau rea pentru piețe. Investitorii din India și Mexic și, într-o oarecare măsură, luni, din Franța și SUA, au înregistrat oscilații mari ca urmare a unor astfel de pariuri. S-au confruntat și cu unele pierderi mari atunci când acestea au mers prost.
Săptămâna aceasta, activele partidelor franceze și-au revenit luni din scăderea abruptă din campania electorală. Având în vedere speranțele potrivit cărora, deși Raliul Național de extremă-dreapta va obține cele mai multe locuri în al doilea tur de scrutin de duminică, un acord tactic al altor partide îl va împiedica să aibă o majoritate în Parlament.
Anul electoral, o perioadă grea pentru investitori
Diferența dintre randamentele obligațiunilor franceze pe 10 ani și cele germane a scăzut cel mai mult într-o zi din 2022. Acesta este un indicator al riscului suveran francez care a crescut brusc după convocarea alegerilor în urmă cu trei săptămâni . Acțiunile bancare puternic afectate s-au redresat.
În Statele Unite, pariul a fost invers pentru investitori. Aceștia au devenit și mai convinși că Donald Trump va câștiga nu doar președinția, ci și Congresul, după prestația lamentabilă a președintelui Biden la dezbatere.
Cu o victorie clară, Trump ar avea puține constrângeri în ceea ce privește agenda sa. Ceea ce piețele consideră că înseamnă deficite și mai mari și rate ale dobânzii mai ridicate. Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a urcat cu 0,2 puncte procentuale de la minimul de vineri la maximul de luni, înainte de a se retrage puțin. Mișcarea ar fi putut fi și mai mare dacă nu ar fi existat unele date dezamăgitoare privind industria prelucrătoare. Acestea ar fi putut indica o posibilă slăbiciune economică.
Puterea alegerilor pe piețele emergente
Mișcările de după alegerile din India și Mexic au fost și mai mari. Piețele emergente au arătat puterea de șoc a alegerilor, chiar și atunci când câștigătorul așteptat câștigă. În India, sondajele la ieșirea de la urne indicau o victorie zdrobitoare a lui Narendra Modi. Totuși, s-a dovedit că acesta trebuia să formeze o coaliție pentru a guverna. Astfel, acțiunile au scăzut cu aproape 6%, cea mai mare scădere într-o singură zi de la debutul pandemiei în 2020.
În Mexic, rezultatul exact opus a condus la un răspuns similar al pieței. Claudia Sheinbaum a câștigat președinția cu o victorie surpriză zdrobitoare, iar acțiunile s-au prăbușit cu 6%. De asemenea, vorbim de cea mai mare scădere din 2020. Peso s-a prăbușit și el.
Reforme și victorii clare
Toate aceste rezultate sunt ușor de explicat pentru investitori pricepuți la politică. O victorie clară a partidului lui Marine Le Pen în Franța sau a lui Donald Trump în SUA va însemna, cred ei, mai multe cadouri neproductive din partea unui guvern care are deja datorii uriașe. Vor urma randamente mai mari ale obligațiunilor.
O victorie zdrobitoare a lui Modi în India i-ar fi oferit un mandat pentru reforme funciare și alte reforme pe care investitorii le apreciază. Ar fi fost posibile și cheltuieli de infrastructură care să stimuleze productivitatea. În anticipare, prețurile acțiunilor crescuseră deja, astfel încât acestea au scăzut brusc ca urmare a rezultatului.
În Mexic, alegătorii i-au acordat lui Sheinbaum, fost primar al Ciudad de Mexico, o majoritate covârșitoare. Ceea ce înseamnă că aceasta va putea impune modificările constituționale pe care le-a promis. Investitorii s-au speriat, temându-se că mai multe ajutoare sociale vor afecta creșterea și economia. Atât acțiunile, cât și moneda au fost afectate.
Tranzacții și sondaje nesigure
Până în prezent, investitorilor nu le pasă de alegerile din Regatul Unit, unde sistemul de vot uninominal a lăsat o mare incertitudine. Va avea liderul laburiștilor, Keir Starmer, doar o majoritate decentă sau una enormă? Votul are loc joi, iar piețele par încrezătoare. Chiar dacă va obține o majoritate zdrobitoare, nu va trece la cheltuieli exagerate. În ciuda unei campanii a Partidului Conservator, aflat la guvernare, axată pe avertizarea cu privire la pericolele unei „supermajorități" pentru laburiști.
Lecția evidentă ar fi trebuit să fie învățată cu mult timp în urmă. Tranzacțiile bazate pe rezultatele alegerilor sunt un pariu pe sondaje nesigure.
Lecția mai puțin evidentă este că astfel de tranzacții nu sunt investiții, iar cele două trebuie să fie distinse. După ce Modi a format o coaliție în India, prețurile acțiunilor și-au revenit. Indicele de referință Sensex a închis luni la un nou maxim. Același lucru este valabil și pentru SUA când a fost ales Trump. Contractele futures la bursă peste noapte au fost la limita de jos, cu 5% mai puțin, după victoria sa din 2016. Totuși, acestea au atins maxime record mai târziu în acea lună.
Prăbușirea monedelor naționale
Uneori, reacția imediată este corectă. După votul Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană în iunie 2016, lira sterlină s-a prăbușit de la un maxim de 1,50 USD la 1,28 USD în două săptămâni. Nu a mai ajuns niciodată la 1,50 USD și în prezent se situează la 1,26 USD.
Mexicul a avut doar o lună la dispoziție, dar până acum peso-ul s-a vândut și mai mult, iar acțiunile rămân cu mult sub nivelurile dinaintea alegerilor. Investitorii trebuie să fie atenți la pariurile pe Trump vs. Biden, pe Franța și poate chiar pe Marea Britanie.
La ce ar trebui să se aștepte într-un an de incertitudine politică: Surprize și oscilații mari ale pieței. Competența constă nu numai în anticiparea corectă a momentului în care sondajele se înșală, ci și în identificarea momentului în care piața a reacționat exagerat la rezultat, conform The Wall Street Journal .