Franța: NATO trebuie să întrebe clar Turcia de partea cui este

Amenințările migratorii ale Turciei și ambiguitățile în relația cu Rusia și cu NATO trebuie clarificate urgent, a estimat diplomația franceză.

După ce a lansat operațiunea „Scutul primăverii”, ca ripostă la atacurile aeriene împotriva militarilor turci din provincia Idlib, atribuite de Ankara regimului de la Damasc, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a decis să rupă un acord semnat cu UE în 2015, deschizând frontierele cu Europa (în special cu Grecia) migranților și altor refugiați prezenți pe teritoriul Turciei, al căror număr este evaluat la 3,6 milioane.

Erdogan și-a justificat decizia argumentând că Turcia nu va putea face față unui nou val de migrație din provincia Idlib, unde aproape un milion de civili sunt masați în apropierea frontierei turcești.

Luni, într-o discuție telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, Erdogan a cerut „ o împărțire echitabilă a sarcinilor” privind refugiații.

Dar Erdogan are un alt obiectiv: șantajarea UE pentru a-l sprijini în criza siriană. „De la deschiderea frontierelor noastre, numărul celor care s-au îndreptat spre Europa a ajuns la sute de mii. În curând, acest număr va fi exprimat în milioane ", a spus el luni.

Apoi, miercuri, într-un discurs la Ankara, Erdogan a continuat: „Dacă țările europene vor să rezolve problema, atunci trebuie să sprijine soluțiile politice și umanitare turce în Siria”.

Apoi a acuzat Grecia că-i împușcă pe migranții cărora le-a deschis frontierele, ceea ce Atena a dezmințit.

Mai mulți lideri europeni l-au acuzat pe Erdogan de șantaj la adresa UE.

„Aș dori să subliniez că presiunea migratorie care se află astăzi la porțile Europei - în Grecia, mai puțin în Bulgaria și în Cipru - este organizată de regimul președintelui Erdogan pentru a constitui un element de șantaj la adresa UE”, a acuzat, joi, la rândul său, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru afaceri Externe.

Uniunea Europeană nu va ceda la acest șantaj (...) Frontierele Greciei și spațiului Schengen sunt închise și ne vom asigura că rămân închise, să fie clar”, a adăugat Le Drian.

Tot joi, Jean-Yves Le Drian a punctat asupra ambiguităților Turciei față de NATO. „NATO trebuie să obțină o explicație clară de la Turcia, pentru a ști de ce parte se află acest aliat care s-a apropiat mult de Moscova în cadrul conflictului sirian”.

„O explicație evidentă se impune, atât în cadrul relațiilor noastre cu Turcia cât și în sânul NATO. Actualitatea o impune”, a declarat Le Drian.

Printre ambiguitățile Turciei, ministrul francez a menționat relațiile cu Rusia, intervenția sa împotriva kurzilor sirieni, revendicările sale teritoriale în estul Mediteranei și șantajul migratoriu, scrie Opex 360.

„Turcia tocmai a solicitat sprijin militar și măsuri de reasigurare în domeniul apărării aeriene și împotriva rachetelor, de la NATO și, în același timp, cumpără echipamente S-400 din Rusia, a căror interoperativitate în cadrul NATO nu a fost dovedită, dimpotrivă”, a remarcat Le Drian.

„Când este atacată la Idlib, Turcia se întoarce către NATO și cere aplicarea Articolului 4. Dar, în același timp, instrumentează cu cinism situația migranților”, a continuat ministrul francez.