Fermierii francezi asediază Parisul într-o mișcare de protest fără precedent. Autoritățile au mobilizat în jur de 15.000 de membri ai forțelor de ordine ca să facă față protestelor. Franța propune modificarea legislaţiei europene, astfel încât cei din sectorul agricol să aibă mai multe avantaje. În urma discuțiilor cu protestatarii Emmanuel Macron a anunțat că va discuta problema la Bruxelles.
Update 2: Emmanuel Macron va avea o întrevedere, joi, la Bruxelles, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema crizei fermierilor francezi. Discuțiile vor avea loc în marja unui summit european extraordinar privind bugetul UE. Potrivit Președinției franceze, discuțiile se vor concentra pe acordul comercial în curs de negociere între UE şi Mercosur, măsurile impuse fermierilor şi produselor ucrainene în Uniune.
Macron va discuta această problemă și cu ceilalți lideri europeni
„Preşedintele s-a adresat în mai multe rânduri pentru a-şi manifesta opoziţia foarte clară faţă de încheierea acordului (Mercosur în condiţiile actuale, n.red.) cu preşedinta Comisiei Europene (...) Comisia a înţeles că este imposibil să se ajungă la o concluzie în acest context (...) Înţelegem că şi-a instruit negociatorii să pună capăt sesiunilor de negociere în curs de desfăşurare în Brazilia şi în special vizitei preconizate a vicepreşedintelui Comisiei în ipoteza unei concluzii, a subliniat Elysée.
Update 1: Fermierii francezi au început să blocheze cu tractoarele două autostrăzi care fac legătura cu Parisul, A13 în nord-vest şi A4 în est. Protestatarii au înființat opt puncte de blocaj rutier, supunând capitala Franței unui adevărat asediu pe termen nedeterminat.
Autoritățile au mobilizat în jur de 15.000 de membri ai forțelor de ordine, încă de duminică seara. Președintele Emmanuel Macron a dat ordin forţelor de ordine să se asigure că tractoarele nu vor ajunge la Paris şi în marile oraşe. Totodată, el a convocat mai mulţi miniştri pentru a analiza situaţia din agricultură. Discuția a avut loc înaintea şedinţei Consiliului de miniştri, programată la ora 16:00.
Premierul Gabriel Attal a promis că va acţiona rapid pentru a răspunde nemulţumirilor fermierilor. Aceasta după ce vineri s-a decis abandonarea taxei pe motorina utilizată de tractoare. Însă toate aceste măsuri sunt considerate insuficiente de către protestatari.
Autoritățile din Franța fac un prim pas pentru a soluționa cerințele fermierilor. Acestea vor să ceară modificarea de urgenţă a legislaţiei europene. Această solicitare ar urma să fie depusă zilele viitoare.
Franța, solicitare de urgență către UE
Francezii intenționează să ceară oficialilor europeni să modifice modifice o parte dintre reglementările de mediu aplicate în Uniunea Europeană. Cerințele pe care Franța le va înainta vizează sectorul suprafețelor agricole ar trebui să rămână nefolosite, în conformitate cu noile reguli de biodiversitate.
Ministrul Agriculturii din Franța susține că această reglementare vine ca un sprijin de urgență pentru fermierii nemulțumiți. Marc Fesneau i-a asigurat pe cei care și-au stricat doleanțele în stradă că solicitarea va fi trimisă cât mai curând posibil.
Tensiunile continuă
Recent, Parlamentul European a adoptat legea care prevede refacerea ecosistemelor naturale degradate. Astfel, ţările membre ale UE sunt obligate să respecte noi măsuri. Oficialii europeni au apreciat că acestea vor opri declinul habitatelor naturale ale Europei. O analiză a acestora a arătat că peste 81% au o situaţie precară.
Guvernul francez a renunțat și la planurile de reducere treptată a subvențiilor de stat pentru motorina folosită de agricultori. Cu toate acestea, protestatarii au continuat revolta.
Fermierii din Franța, amenințări la adresa politicienilor
Fermierii francezi continuă să se revolve împotriva birocrațiilor europene și naționale. Aceștia susțin că nu vor pleca din stradă până nu vor primi răspunsuri concrete pentru toate solicitările. De altfel, aceștia au amenințat că vor bloca Parisul cu tractoare. În ultimele zile, aceștia au aruncat gunoi de grajd în fața instituțiilor și au blocat multe drumuri. Totodată, amplele manifestați au condus și la o tragedie. Un fermier și fiica acestuia au murit în urma unui accident rutier.
Pentru a veghea asupra siguranței cetățenilor, forțele de ordine au fost suplimentate.Cu toate acestea, agricultorii spun că nu vor continua manifestațiile dacă nu le vor fi rezolvate toate solicitările.