Președintele Emmanuel Macron a declarat, luni, la conferința ambasadorilor desfășurată la Paris că securitatea Uniunii Europene primează în raport cu menținerea unei relații apropiate cu Marea Britanie post-Brexit. În plus, el a lansat critici la adresa izolaționismului lui Donald Trump, pe care l-a catalogat drept ,,agresiv”, relatează Reuters.
Pe durata vacanței de vară, Macron i-a mărturisit prim-ministrului Theresa May că vrea să ajungă la o înțelegere cu Marea Britanie până la finele anului. În schimb, acesta nu a afișat vreo intenție de a-și revizui relația cu alte state membre ale Uniunii Europene.
,,Franța vrea să mențină o relație puternică și specială cu Londra, însă nu cu prețul destrămării Uniunii Europene”, a subliniat acesta în cadrul întâlnirii cu ambasadori francezi.
Macron a descris Brexit-ul drept ,,o alegere suverană, pe care trebuie să o respectăm”, însă a subliniat că ,,acest lucru nu se poate întâmpla cu prețul integrității Uniunii Europene”.
Într-un discurs de o oră și jumătate pe tema priorităților diplomatice pentru anul viitor, Macron nu a menționat mari schimbări politice, însă a vorbit deschis despre ,,criza multilaterismului” și nevoia unei Europe suverane.
Macron a îndrumat Europa să fie ,,o putere comercială și economică” care să lupte pentru interesele sale strategice și financiare cu instrumente care au puterea de a împiedica sancțiunile extrateritoriale ale SUA.
,,Multilaterismul trece printr-o criză majoră care ne afectează întreaga activitate diplomatică, mai ales din cauza politicii Statelor Unite”, a adăugat șeful statului francez.
De asemenea, președintele Franței a făcut o paralelă prin care a subliniat discrepanța dintre relația actuală a SUA cu Europa și cea din trecut. ,,Partenerul alături de care Europa a construit noua ordine postbelică pare să-și întoarcă spatele de la această istorie comună”.
De altfel, în primul an al mandatului său prezidențial, Macron a fost implicat pe scena mondială și a încercat să acționeze drept mediator între marile puteri ale lumii. El s-a remarcat prin dorința de menține o relație cât mai amicală cu lideri dificili, precum Donald Trump și Vladimir Putin. Această abordare devine însă tot mai dificlă în contextul diverselor acțiuni controversate ale președintelui Statelor Unite, precum retragerea din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.