Autoritățile din Franța lansează un avertisment către populație, recomandând să înceapă economisirea energiei. Mesajul președintelui Comisiei de Reglementare a Energiei vine în contextul tensiunilor actuale cu privire la aprovizionarea pentru iarna viitoare.
Jean-François Carenco, președintele Comisiei de Reglementare a Energiei (CRE) din Franța, a făcut apel către toți cetățenii. Acesta le recomandă să facă economie la energie electrică, asta pentru a evita tensiunile de aprovizionarea pentru iarna viitoare.
Invazia Rusă în Ucraina va afecta considerabil aprovizionarea cu gaze și energie pentru iarna 2022. Șeful autorității de reglementare în domeniul energiei susține, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Les Echos, că aprovizionarea cu gaze naturale va avea de suferit, efecte fiind resimțite și în ceea ce privește scăderea fără precedent a producției de electricitate nucleară a EDF.
„Trebuie să economisim gazul și electricitatea în Franța acum, altfel ar putea merge prost iarna viitoare”, a insistat Jean-François Carenco, invitându-i pe toți să facă un efort, „pe industriași, sectorul serviciilor, clădirile publice, dar și pe fiecare dintre noi, fie prin reducerea încălzirii, a aerului condiționat sau a iluminatului”. „Există o situație de urgență și toată lumea trebuie să contribuie”, a adăugat el.
Uniune Europeană vrea să renunțe la gazul rusesc până în 2027
Războiul din Ucraina va produce multe schimbări în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale. Liderii europeni sunt dispuși să renunțe la gazul rusesc, iar în următoarele luni sunt așteptați cu propuneri la Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut în urmă cu doar câteva zile de către Ursula von der Leyen, care a precizat că se dorește eliminarea dependenței până în 2027.
„Până la mijlocul lunii mai vom face propuneri pentru a elimina treptat dependența noastră de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027, susținuți de resursele naționale și europene necesare”, a spus Von der Leyen după summitul liderilor UE, convocat pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina.
Germania a luat deja primele decizii, atunci când cancelarul Olaf Scholz a oprit gazoductul Nord Stream 2, proiect co-finanțat de companii germane care ar fi mărit considerabil capacitatea Rusiei de a trimite gaz direct către Europa.