Deși nu sunt la fel de mari ca cele de la sfârșitul săptămânii trecute, protestele angajaților din industrie au loc cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări din codul muncii, care vor fi adoptate vineri
Cu doar o zi înainte ca președintele Emmanuel Macron să adopte, prin decret, disputatele reforme cu privire la codul muncii în Franța, două mari sindicate se mobilizează pentru proteste și greve, în sectorul industrial.
La fel ca la protestele de săptămâna trecută, la care aproape 200 000 de persoane au ieșit în stradă, celelalte sindicate majore, cum ar fi CFDT și FO, nu vor participa.
O serie de ziare nu au mai fost tipărite joi, din cauza grevei în sectorul industrial, iar șoferii de tir au blocat mai multe drumuri majore mergând foarte încet.
De asemenea, este planificat un marș din cartierul Montparnasse până la Place d'Italie, în Paris, cu plecare de la ora 14:00.
Transportul public în Paris se desfășoară normal, a afirmat operatorul RATP. Reprezentanții companiei naționale feroviare SNCF au declarat că au reușit să acopere 95% din serviciile unei zile obișnuite.
Macron a fost foarte clar, afirmând că rămâne ferm pe poziții.
"Cred în democrație, dar democrația nu înseamnă strada", a declarat domnia sa miercuri, într-un interviu acordat CNN, în timp ce participa la Adunarea Generală a ONU, în New York. "Îi respect pe protestatari, dar îi respect și pe alegătorii francezi, iar aceștia au votat pentru schimbare".
Primul Ministru Edouard Philippe a dezvăluit, luna trecută, cele 36 de măsuri reformatoare care vor fi prezentate sub forma a cinci decrete.
Acestea acordă mai multă flexibilitate angajatorilor pentru a stabili condițiile de salarizare și de lucru; de asemenea, vor permite întreprinderilor mici cu mai puțin de 20 de angajați să negocieze direct cu personalul, fără intervenții sindicale; în plus, acordă o mai mare libertate societăților de a angaja și de a-și concedia personalul; nu în ultimul rând, se vor limita plățile compensatorii pentru concedieri inechitabile.
Pentru Macron și Philippe, reformele au scopul de a moderniza codul muncii din Franța, care are nu mai puțin de 3.500 de pagini. Philippe Martinez, liderul CGT, asociat partidului comunist, s-a referit la reforme ca la o "lovitură socială".
Franța are o rată a șomajului de 9,5%, dublă față de celelalte mari economii europene, precum Germania. Președintele Macron a promis că o va reduce la 7% până în 2022.
Alte proteste sunt planificate a avea loc sâmbătă, aceasta fiind declarația liderului de extremă stângă Jean-Luc Melenchon. De asemenea, șoferii de camioane care fac parte din al doilea, respectiv al treilea cel mai mari sindicat din Franța, au anunțat că vor organiza și ei o grevă, luni.