Secretele lumii politice din Franța. Philippe Grumbach, fost director al revistei L’Express și apropiat al președinților Franței, a fost agent KGB timp de 35 de ani.
Ies la iveală secretele lumii politice din Franța. L'Express a dezvăluit recent că Philippe Grumbach, fost director al publicației și apropiat al președinților Franței, a fost agent KGB timp de 35 de ani, informația fiind susținută de cercetările recente ale unui istoric și de confirmările din partea apropiaților lui Grumbach.
Spion sovietic sau prieten al președinților?
Philippe Grumbach, prieten apropiat al președinților Francois Mitterrand și Valery Giscard d’Estaing, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai importanți spioni sovietici inserați în cadrul celei de-a V-a Republici, forma de guvernare instaurată în 1958 de Charles de Gaulle, fără ca aceasta să fie cunoscută de cineva.
Jurnalistul din Franța și-a trădat țara
Grumbach, născut în 1924 la Paris, a început cariera de jurnalist la L'Express în 1954 și a devenit director al publicației în 1971. A început colaborarea cu spionajul sovietic din 1946, fiind recunoscut drept unul dintre cei mai importanți agenți ai URSS din Franța. Grumbach a decedat în 2003.
La începutul lunii decembrie 2018, Cyril Gelibter, doctorand în istoria diplomației la Universitatea Sorbona, a călătorit la Cambridge, Marea Britanie, pentru a consulta arhivele lui Mitrohin. Acolo, în documentele în limba rusă, a descoperit numele fostului director al L’Express.
La Universitatea Cambridge sunt păstrate, începând din 2014, documentele lui Vassili Mitrohin, fost arhivar-șef al serviciilor secrete sovietice între 1972 și 1982. În 1992, la prăbușirea URSS-ului, acest locotenent-colonel al KGB a dezertat în Marea Britanie, luând cu el toate arhivele sale, care includeau mii de note copiate despre operațiunile secrete și sute de nume de spioni. CIA a descris exfiltrarea sa ca fiind „cea mai mare operațiune de contraspionaj din epoca postbelică”, conform unui raport al Camerei Comunelor din iunie 2000. Mitrohin dorea ca informațiile să fie publicate, iar în 1999, a fost lansat volumul intitulat „KGB contra Occidentului”.
Chiar dacă zeci de spioni sunt menționați, de obicei apar doar numele de cod, adesea pentru a proteja investigațiile judiciare.
Numeroase mărturisiri au ieșit la iveală
Dezvăluirile lui Mitrohin au generat numeroase mărturisiri, inclusiv cele ale lui Robert Lipka, un agent american al NSA, și ale funcționarului public britanic Melita Norwood, care a spionat pentru ruși timp de 40 de ani. Atât în Marea Britanie, cât și în Italia, au fost instituite comisii parlamentare de anchetă, iar în fiecare caz, autenticitatea informațiilor furnizate de arhivar a fost confirmată.
„Nimic din ceea ce a scris Mitrohin nu s-a dovedit a fi fals. În ceea ce privește cazurile franceze, DST deținea informații secrete pe care scrierile sale le-au confirmat de fiecare dată”, spune Raymond Nart, care a vânat spioni ruși între 1966 și 1998 la DST, serviciul de securitate internă al Franței, unde a ajuns director adjunct.
Valéry Giscard d’Estaing a ocupat funcția de președinte între 1974 și 1981, în timp ce François Mitterrand a fost președinte între 1981 și 1995. În octombrie 1977, revista "Le Canard Enchaîné" îl prezenta pe Grumbach ca fiind "unul dintre cei mai influenți consilieri" ai lui Giscard d’Estaing.