Fost șef al spionajului ucrainean cere azil „într-una dintre țările G7”
- Bianca Ion
- 14 februarie 2024, 20:38
Într-un interviu acordat BBC, Andrei Naumov, fostul șef al departamentului principal de securitate internă al SBU (spionajul ucrainean), a declarat că a solicitat azil într-una dintre țările din Grupul G7.
În afara azilului într-una dintre țările din Grupul G7, fostul șef al spionajului ucrainean și-a exprimat intenția de a „restabili dreptatea” în situația din Ucraina, unde a fost condamnat în absență și inclus pe lista de căutare într-un caz de fraudă și abuz.
Spionul ucrainean concediat
Naumov a fost în fruntea principalului departament de securitate internă al SBU din iunie 2019 până în iulie 2021. Conform publicației Strana, președintele Ucrainei l-a demis din funcție din cauza bănuielilor de implicare în scheme de contrabandă. Oficial, SBU a raportat că Naumov este suspectat de fraudă la o scară semnificativă; este acuzat că a primit ilegal 3,2 milioane UAH (aproximativ 86,7 mii USD) - primind două salarii în același timp de la o întreprindere de stat și de la serviciul de informații.
Fostul șef al spionajului ucrainean, implicat în „predarea” Cernobîlului
Conform informațiilor furnizate de Strana, cu o zi înainte de începerea operațiunii militare, acesta a plecat în străinătate. Potrivit BBC, în Ucraina el este suspectat de implicare în "predarea" Cernobîlului. În aprilie 2022, Zelensky i-a retras gradele militare și l-a numit "anti-erou". Mai târziu, a fost suspectat de implicare în dosarul de trădare al unui alt fost angajat al SBU, Oleg Kulinich.
Naumov, închis
În iunie 2022, Naumov a fost reținut în Serbia cu sume de bani nedeclarate și a fost în închisoare pentru aproximativ un an și jumătate. Ucraina a solicitat extrădarea sa, dar instanța sârbă a refuzat să-l expulzeze pe Naumov, iar la începutul lunii decembrie a fost eliberat.
Într-un interviu acordat BBC, fostul general al SBU a declarat că "nu era 100% sigur" de declanșarea operațiunii militare în Ucraina.
„Plecarea mea nu are nimic de-a face cu asta, deoarece de la începutul lunii ianuarie 2022 familia mea locuiește în Germania, în primul rând din motive de securitate”, a spus el.
Naumov, care speră că va primi azil într-una dintre țările din Grupul G7, mai susține că împotriva sa a fost demarată o campanie de discreditare, inițiată de adjunctul șefilor biroului președintelui Ucrainei, Oleg Tatarov și Andrey Smirnov.