În iulie 2018, trei jurnaliști care lucrau pentru Centrul de gestiune al investigațiilor, finanțat de fostul oligarh și opozant al Kremlinului Mihail Hodorkovski, au fost asasinați.
Cei trei și-au găsit sfârșitul în timp ce anchetau activitățile grupului militar privat rus Wagner la Sibut, în Republica Centrafricană. Oficial, cei trei au fost victimele unui jaf armat, cel puțin așa continuă să afirme Moscova și ceea ce recent a repetat și Comitetul rus de anchetă într-un răspuns către centrul media Dossier, finanțat tot de Hodorkovski. Potrivit Dossier, cei trei experimentați reporteri au fost uciși pentru că se interesau prea îndeaproape de grupul Wagner, relatează Opex. Mercenarii grupului Wagner au venit în Republica Centrafricană când Rusia a obținut o derogare de la embargoul impus de Consiliul de Securitate al ONU pentru livrări de armament pentru forțele armate locale. Calificați drept ”instructori militari civili” de către Moscova, mercenarii grupului Wagner nu s-au limitat doar la formarea militarilor centrafricani. Potrivit unui raport al ONU, ei asigurau misiuni de securizare, mergând până la a sprijini forțele centrafricane, dacă era necesar. Pe de altă parte, ei operau și în sectoare unde erau atribuite concesiuni miniere companiei rusești Lobaye Invest, o filială a M Invest, un grup fondat de Evgheni Prigojin. Om de afaceri cunoscut sub numele de ”bucătarul lui Putin”, în urma activităților sale de catering pentru Kremlin. Dar s-a aflat că Prigojin este finanțator și acționar al grupului Wagner, fondat de Dmitri Utkin, fost lucrător la serviciul de informații militare al Rusiei, temutul GRU. Apropiat și el lui Vladimi Putin. Prigojin este acuzat de occidentali că s-a aflat la originea Internet Research Agency, faimoasa”uzină de trolli” din Sankt-Petersburg (orașul natal al lui Putin), citată în ancheta ingerințelor ruse în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Teoretic, societățile militare private sunt interzise în Rusia. Teoretic, pentru că ele permit Moscovei să intervină militar în zone de conflict ca în Ucraina sau Siria. ”În ce privește prezența lor în diferite zone din străinătate, repet că nu au încălcat legile rusești, au dreptul să lucreze și să-și apere interesele de afaceri în întreaga lume”, a afirmat luna trecută Vladimir Putin, când foști mercenari au depus o plângere la Tribunalul penal internațional din Haga pentru ”nerecunoașterea drepturilor” lor.
MAE francez: Africa nu e terenul de joacă al nimănui
În timpul unei audieri în Senat, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a ridicat tonul la Moscova în legătură cu prezența mercenarilor Wagner în Republica Centrafricană. ”Există o prezență activă a Rusiei, recentă, semnificativă, antifranceză în afirmații, pe rețelele sociale”, a declarat Le Drian. ”Nu este armata dar personal auxiliar care acționează sub autoritatea unui domn care se cheamă Prigojin”, a subliniat ministrul francez, evocându-i pe angajații ”forței Wagner”. Și avertizând: ”Dacă mă aude, dincolo de pereții acestei săli, să știe că îl cunoaștem foarte bine”.Nu este prima dată când Le Drian critică acțiunile Rusiei în Republica Centrafricană. ”Acolo nu este un teren de joacă.Singurul subiect care trebuie să-i preocupe pe cei care vor să se ocupe de Republica Centrafricană este securitatea țării și dezvoltarea ei și nu să se folosească de dificultățile acestui popor pentru a se implanta pe un continent cu ambiții voalate”, a afirmat Le Drian. Republica Centrafricană nu este singura țară africană unde firmele militare private rusești sunt active. Recent, cotidianul britanc The Times a dat asigurări că ”mercearii ruși” au fost implicați în represiunea sângeroasă a manifestanților contra guvernului din Sudan.Miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat prezența ”firmelor rusești de securitate private” dar a dezmințit participarea lor la represiunea manifestanților. ”Sarcina lor s-a limitat la formarea personalului forțelor armate și a forțelor de ordine din Republica Sudan”, a precizat Zaharova.