După mai bine de patru decenii de tăcere, statul francez a anunţat că va acorda despăgubiri victimelor testelor nucleare franceze din Africa şi Polinezia.
"Trebuie să recunoaştem aceste victime", a declarat, ieri, ministrul de interne al Franţei, Herve Morin. Mulţi dintre cei 150.000 de soldaţi şi civili francezi care au participat la testele din Sahara şi Pacificul de Sud au suferit boli grave, de la diverse forme de cancer la infertilitate.
Un grup special creat pentru a determina autorităţile franceze să recunoască efectele testelor a studiat 1.000 de veterani, care au participat la teste. Rezultatele au arătat că 35% sufereau de cancer, iar 20% erau infertili. "Eram ca porcii de Guineea. Nu eram protejaţi şi nu aveam parte de asistenţă medicală". Este acuzaţia lui Michel Verger, preşedintele grupului, care rememorează pentru The Guardian un episod de la începutul anilor '60.
Secret păstrat din anii '60
În 1960, la vârsta de 20 de ani, frnacezul Verger a participat la un test nuclear în Sahara. În cadrul acelui exerciţiu s-a efectuat explozia controlată a unei bombe atomice. Într-o situaţie de conflict, această bombă ar fi avut efecte mai puternice decât cea lansată de americani la Hiroshima.
"Eram în pantaloni scurţi. Ni s-a spus să ne aşezăm cu faţa în jos şi să nu privim prima parte a exploziei. Imediat după aceea, cu un aparat în jurul gâtului, trebuia să măsurăm şi să fotografiem impactul. Nu aveam ochelari de protecţie. Era o pereche la 40 de oameni", îşi aminteşte Verger pentru The Guardian.
"Pentru mult timp, statul francez a instituit un zid al tăcerii, deoarece Franţa era o putere nucleară din punct de vedere energetic, dar şi militar. Liderii de stânga sau de dreapta credeau, se pare, că recunoaşterea persoanelor care au avut de suferit în urma acestor teste ar periclita sectorului energiei nucleare civile".
Efectele se simt chiar şi printre copiii celor care au participat la teste. Unii dintre aceştia se nasc cu diverse boli sau malformaţii.