Franța va deschide, în viitorul apropiat, o misiune de apărare în Republica Moldova, după cum a anunțat, joi, președintele din Hexagon, Emmanuel Macron.
În Republica Moldova va exista o misiune de apărare permanentă. Intenția acestui proiect a a fost anunțată, joi, de președintele Franței, Emmanuel Macron.
Joi, miniștrii Apărării de la Paris și Chișinău au semnat un acord privind cooperarea în acest domeniu. Conform liderului din Hexagon, acordul va oferi un cadru stabil pentru consolidarea celor două state.
Documentul prevede ca Armata Națională să fie modernizată datorită sprijinului oferit de Franța în ceea ce privește politica de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare sau gestionarea financiară și bugetară.
Intenția Franței, care vizează direct Republica Moldova
Acordul mai prevede schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică și consultări. De asemenea, va fi creată o comisie moldo-franceză, care va evalua acțiunile desfășurate și va elabora un plan de cooperare bilaterală în domeniul apărării, după cum informează jurnaliștii de la moldova1.md.
„Asistăm la campanii de dezinformare și încercări de interferență care au ca scop divizarea foarte clară a societății moldovenești, subminarea încrederii populației în instituțiile democratice și, practic, încercarea de a obstrucționa ambițiile europene ale țării prin limitarea suveranității sale. Realitatea democratică a Republicii Moldova și aspirația sa la viitorul european, ca și cea a Ucrainei, reprezintă o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a afirmat Macron, astăzi.
Maia Sandu, liderul de la Chișinău, a vorbit despre intențiile Rusiei, care vor să-și păstreze influența în Basarabia. „Noi, în Republica Moldova, știm că obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina. Acțiunile agresive ale Rusiei de subminare a democrației în Moldova sunt o dovadă în acest sens. Regimul de la Moscova încearcă să controleze țara mea prin șantaj energetic, sponsorizarea protestelor, desfășurarea unor campanii de dezinformare, lansarea atacurilor cibernetice, intervenția în alegerile noastre, infiltrarea banilor murdari și chiar încercarea de lovitură de stat. Moldovenii au dreptul de a-și decide singuri viitorul, iar acest viitor se află în Uniunea Europeană”.