Franța, AMENINȚATĂ de încă TREI CRIZE! Ce șanse are Macron SĂ-ȘI DUCĂ proiectele și MANDATUL la bun SFÂRȘIT

Franța, AMENINȚATĂ de încă TREI CRIZE! Ce șanse are Macron SĂ-ȘI DUCĂ proiectele și MANDATUL la bun SFÂRȘIT

Sfidând toate amenințările guvernului și ale poliției, „vestele galbene” au ieșit din nou în stradă pentru actul nouă al protestelor anti-Macron. Estimările arată că la nivel național au fost 32 000 de manifestanți, adică mai mult decât săptămâna trecută. E încă o dovadă că revolta nu mai are, în momentul de față, un caracter exclusive economic și social. Multe revendicări sunt de ordin politic.

O știe și Emmanuel Macron care, după ce a cedat aparent în ceea ce privește taxele pe carburant și a acceptat să depășească deficitul bugetar de 3 la sută impus de Bruxelles, alege acum confruntarea deschisă cu manifestanții. Între cele două tabere nu se poate ajunge la niciun compromiis pentru că „vestele galbene” nu se opun numai unor politici punctuale, ci vizează o reformă din temelii a democrației liberale.

Logica de război îi aduce președintelui francez avantaje pe termen scurt. Cu ajutorul uriașului aparat de propagandă pe care marea finanță i-l pune la dispoziție, va reuși, cu siguranță, să pună întreaga responsabilitate a oricăror eventuale violențe pe seama „vestelor galbene”. Cu cât confruntările din stradă vor fi mai brutale, cu atât sprijinul popular pentru „vestele galbene” se va diminua. Președintele francez e convins că revolta este numai un accident de parcurs și nu are de gând să schimbe nimic din obiectivele sale. Un indiciu în acest sens este contraofensiva așa-zisei societăți civile. Ca prin miracol, în toată nebunia din Franța, patru organizații ecologiste au lansat o petiție și vor să acționeze statul francez în judecată pentru „inacțiune climatică”. Mai precis, pentru faptul că guvernul nu pune în aplicare obligațiile pe care și le-a asumat prin semnarea Tratatului de la Paris. Strategia, pe care mulți o consideră cusută cu ață albă, are scopul de a demonstra că o creștere a taxelor pe carburant este obligatorie. Alibiul dat de ONG-uri guvernului pentru a continua să lupte cu morile de vânt ale încălzirii globale are însă și un dezavantaj. Nemulțumiții își vor pune întrebarea, inclusiv în dezbaterea națională care începe săptămâna viitoare, cât de utile sunt aceste pacte internaționale, care practic aservesc popoarele și le împiedică să-și hotărască singure soarta. Guvernanții au avut însă grijă să transmită de la bun început că există valori care nu pot fi negociate în dezbaterea națională și că nu se gândesc să repună în discuție nici tratatele internaționale, nici căsătoriile pentru homosexuali.

În această ordine de idei, pe termen mediu, politica lui Macron s-ar putea să stârnească o amplificare majoră a demonstrațiilor. În 2019 sunt planificate două reforme cu mare potențial exploziv- asigurările de șomaj și sistemul de pensii. Dacă dezbaterea națională nu va detensiona cât de cât situația, cele două reforme ar putea fi scânteia care declanșează prăpădul. În afară de a le amâna după alegerile europene din mai, Macron nu prea are ce face în această problemă. Situația Franței nu e deloc roz. În 2019, PIB-ul va crește cu 1,9 la sută, conform previziunilor Ministerul de Finanțe. FMI vorbește însă de o creștere de numai 1.6 la sută. Deficitul bugetar va depăși 3 la sută, iar statul francez a anunțat deja că intenționează să împrumute 200 miliarde de euro în 2019. Cum datoria Franței este aproape de 2.300 miliarde de euro (100% din PIB), fără reforme țara poate ajunge într-o situație disperată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar și alegerile europene se vor dovedi un test greu pentru Emmanuel Macron, pentru că ele vor relansa cu siguranță disputa pe tema imigrației, nu numai în Franța, ci și la nivel european. Cât de bine se pregătește președintele francez pentru aceste încercări și ce șanse are să-și ducă la bun sfârșit mandatul, vă invit pe dumneavoastră să evaluați.