Franţa ameninţă à la russe pentru a forţa intrarea în proiectul gazoductului Nabucco

Franţa ameninţă à la russe pentru a forţa intrarea în proiectul gazoductului Nabucco

Grupul francez Gaz de France (GdF) a ridicat ieri miza în asaltul său pentru revenirea în proiectul gazoductului european Nabucco, ameninţând voalat că s-ar putea asocia proiectului concurent South Stream, dezvoltat de Rusia, Italia,

Grupul francez Gaz de France (GdF) a ridicat ieri miza în asaltul său pentru revenirea în proiectul gazoductului european Nabucco, ameninţând voalat că s-ar putea asocia proiectului concurent South Stream, dezvoltat de Rusia, Italia, Bulgaria şi Serbia, informează AFP.

„Am luat act de respingerea candidaturii noastre“, a declarat un purtător de cuvânt al GdF, vorbind despre proiectul care din 2012 ar trebui să aducă gaz din Azerbaidjan şi, posibil, Iran către Europa, ocolind Rusia. „În consecinţă, grupul îşi reia libertatea de acţiune“ şi „rămâne extrem de interesat de participarea la diferite proiecte în zona Europei“, a adăugat reprezentantul GdF, invocând ca exemplu proiectul concurent South Stream, a cărui construcţie este promovată de gigantul rus Gazprom, unul dintre marii furnizori ai GdF.

Anunţul conglomeratului francez, controlat în proporţie de aproape 80% de guvernul de la Paris, vine la două zile după ce RWE, cel de-al doilea producător german de energie, a devenit al şaselea partener în proiectul Nabucco, alături de companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia).

Ne puteți urmări și pe Google News

RWE a înlocuit practic GdF ca al şaselea partener în Nabucco, după ce, în aprilie anul trecut, guvernul de la Ankara a eliminat compania franceză de la tratative ca urmare a tensiunilor cu Parisul.   Potrivit AFP, care citează surse apropiate proiectului Nabucco, GdF nu a pierdut încă speranţa intrării în proiect, încercând ca prin ameninţările voalate de ieri să preseze partenerii europeni ai Botas să facă la rândul lor presiuni asupra turcilor pentru a-i accepta pe francezi.   Băsescu: Implicarea Franţei asigură realizarea proiectului Chiar şi în condiţiile anunţului făcut de Gaz de France, preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, într-un interviu la TVR, că rămâne un susţinător al participării companiei franceze la Nabucco, ceea ce i-a transmis şi premierului grec Kostas Karamanlis, cu care s-a întâlnit ieri. „Ştiam şi eu şi preşedintele Sarkozy că există opoziţia unei ţări. Noi credem că nu este corect. Implicarea Franţei şi Germaniei este o garanţie că proiectul se va realiza“, şi-a explicat şeful statului poziţia.

Pe de altă parte, Băsescu a ţinut să precizeze că nu a tranzacţionat cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy nicio centrală nucleară. Într-un interviu pentru France 24, precizează însă că „Franţa este invitată să participe la licitaţia“ pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.