Franţa, prin vocea ministrului afacerilor externe, a acuzat Moscova că face din vaccinul Sputnik V un instrument de propagandă.
Ministrul Jean-Yves Le Drian acuză Rusia şi spune: „După cum este gestionat, este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât un mijloc de solidaritate şi de ajutor sanitar”.
Şi continuă: „Rusia a anunţat cu multă acoperire mediatică faptul că va da 30.000 de doze Sputnik V tunisienilor. Dar în acelaşi timp Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra 400.000 până în luna mai. Şi vor fi în total patru milioane de doze care sunt programate pentru acest an pentru Tunisia. Asta este o muncă de solidaritate, este adevărata cooperare sanitară”, a declarat ministrul francez.
Ministul francez acuză de influenţă Beijingul şi Moscova
„China și Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin chiar înainte de a-şi vaccina propria populaţie”, a declarat Jean-Yves Le Drian. Mia m ult, el a arătat că atunci când China anunţa că „a livrat 200.000 de doze acestei ţări”, Covax a „livrat deja” de două ori mai mult.
În ciuda succesului proclamat de vaccinul său Sputnik V, omologat în foarte multe ţări, şi cu mult sprijin din partea propagandei, Rusia încearcă pe cât s-a putut să convingă populatia să se vaccineze cu serul produs de laboratoarele ruseşti.
Franţa acuză Rusia! Vaccinul Sputnik V, instrument de propagandă. Replica Moscovei a venit imediat
Vladimir Putin s-a vaccinat marţi în mare secret. Mai mult, nu se ştie ce vaccin a ala es să primească. În acest context, liderul de la Kremlin respinge acuzaţiile care vin din Europa pe care le consideră cu adevărat „stranii”.
„Primit iniţial cu scepticism în străinătate când a fost anunţat, în vară, vaccinului Sputnik V i s-a validat fiabilitatea în februarie de revista ştiinţifică „The Lancet”. O cerere de omologare este actualmente examinată de Agenţia Europeană a Medicamentelor”, potrivit Rador.
Reacţia Rusiei: „Nu suntem absolut deloc de acord cu acuzațiile potrivit cărora Rusia și China folosesc pandemia de coronavirus și problema vaccinurilor ca instrumente de influență. Nu suntem absolut deloc de acord cu acuzațiile că Rusia și China duc un fel de război”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Uniunea Europeană, memulţumită de producătorii britanici de vaccin
Ursula von der Leyen a avertizat laboratorul britanic, care nu a livrat celor 27 decât 30 din cele 120 de milioane de doze promise în primul trimestru, va trebui mai întâi să-şi recupereze întârzierea şi să-şi onoreze contractul înainte de a putea exporta în afara continentului.
Între timp Marea Britanie s-a angajat să găsească o soluţie. Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene cumulează 65 de milioane de doze, administrate unui procent de 10% din populaţie, relatează Agerpres.