Franţa va plăti 60 de milioane de dolari Statelor Unite drept compensaţii pentru cetăţeni americani şi alţi străini din cauza rolului său în deportarea victimelor în lagăre de concentrare naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe baza unui acord între cele două ţări care va fi semnat mâine la Washington, a anunţat Ministerul de Externe de la Paris, relatează DPA.
Guvernul american va oferi apoi banii deopotrivă cetăţenilor americani şi non-francezi care “nu au putut avea acces la sistemul de pensii francez”, relevă un comunicat transmis de Ministerul de Externe francez.
Banii reprezintă compensaţii pentru supravieţuitorii Holocaustului, în timpul căruia regimul nazist din Germania a încercat să elimine populaţia evreiască din Europa.
Între 1942 şi 1944, circa 76.000 de evrei au fost transportaţi de căile ferate franceze în lagăre naziste ale morţii. Acordul vizează victimele non-franceze ale Holocaustului care au supravieţuit deportării de către Franţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu excepţia cetăţenilor din Belgia, Polonia, Marea Britanie şi fosta Cehoslovacie, care sunt acoperiţi de alte înţelegeri bilaterale cu Franţa.
Victimele Holocaustului din Franţa sunt eligibile la compensaţii prin sistemul francez de pensii. Câteva mii de persoane vor fi eligibile să primească o sumă de peste 100.000 de dolari fiecare, a precizat Ministerul de Externe francez.
Partenerii de viaţă ai celor deportaţi din Franţa sunt de asemenea eligibili să aplice pentru compensaţii, pentru sumă estimativă de zeci de mii de dolari. Şi moştenitorii supravieţuitorilor sau ai partenerilor de viaţă ai acestora pot aplica de asemenea pentru compensaţii. Acordul mai trebuie aprobat de Parlamentul francez pentru a intra în vigoare.