Jeffrey Franks, FMI: Economia a început să-şi revină şi se reia creşterea

Jeffrey Franks, FMI: Economia a început să-şi revină şi se reia creşterea

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a spus, astăzi, la încheierea misiunii în România, că sunt semne clare că economia a început să-şi revină şi că se reia creşterea.

Pentru acest an, oficialul FMI a precizat că România ar putea înregistra o creştere economică de 1,5%, susţinută de exporturi puternice şi îmbunătăţirea creşterii cererii.

Astfel, pentru 2012 FMI previzionează o creştere între 3,5 şi 4%. "Progresele au fost bune, ţintele cantitative au fost îndeplinite şi am ajuns la un acord şi în privinţa politicilor necesare în continuare", a spus Franks. El a adăugat că va propune board-ului FMI punerea la dispoziţia României a primei tranşe de 475 milioane euro din împrumutul total de 3,6 miliarde de euro.

Reformele, mai importante decât data aderării la zona euro Pe de altă parte, reprezentantul Comisiei Europene a atras atenția că, în scenariile negative, există riscuri care amenință estimarea privind creșterea economică - riscuri care țin de ceea ce se întâmplă în alte state europene, dar și pe plan intern, sau care țin de scumpirea materiilor prime și a energiei. De aceea e necesară continuarea implementării reformelor. "Cu cât guvernul e mai ambițios în a implementa aceste reforme, cu atât e mai bine prentru țară", a punctat oficialul de la Bruxelles. De altfel, și reprezentantul FMI a declarat că, indiferent de data țintă pentru aderarea la zona euro, "cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă România este să continue reformele. Aderarea la euro este un obiectiv important, dar cel mai important este să ne asigurăm că economia e reformată".

Ne puteți urmări și pe Google News

Inflația a crescut peste așteptări Șeful delegației FMI la București a mai spus că inflaţia a crescut mai repede decât se estima, dar acest lucru a fost cauzat în mare parte de presiunea generată de preţurile la produsele alimentare şi combustibili la nivel internaţional şi de creşterea preţurilor administrate.

"Ne aşteptăm ca la sfârşitul lui 2011 inflaţia să se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. Banca Naţională va trebui să rămână în continuare vigilentă faţă de un nou val de presiuni inflaţioniste şi ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politica în următoarele luni, pentru a se putea atinge ţinta de inflaţie în 2012", a precizat oficialul FMI. El a precizat că se așteaptă ca vârful inflației să fie atins la mijlocul acestui an. România riscă să returneze Uniunii Europene (UE) o sumă de circa 1,5 miliarde euro, dacă o serie de proiectele de pre-aderare nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, a mai spus Franks. Șeful misiunii FMI la București a mai vorbit și despre scumpirile pe care le vor anunța autoritățile române.