O firmă din Rusia își păstrează „pacienții” în azot lichid, în speranța reînvierii
Când mama lui Alexei Voronenkov, în vârstă de 70 de ani, a murit, fiul ei a plătit să-i fie înghețat și stocat creierul, în speranța că descoperirile științifice din viitor o vor readuce la viață.
Este unul din cele 71 de creiere și de cadavre umane pe care firma rusă KrioRus le păstrează în azot lichid, în cuve înalte de câțiva metri, într-o clădire aflată la periferia Moscovei. Cei de la KrioRus le spun „pacienți”.
„Pacienții” sunt păstrați la minus 196 grade Celsius în scopul de a fi protejați de deteriorarea biologică, deși nu există la ora actuală nici o dovadă că știința va fi în măsură să reînvie morții criogenați.
„Am făcut-o pentru că eram foarte apropiați și cred că aceasta este singura șansă de a ne întâlni în viitor", a spus Alexei Voronenkov. Și el intenționează ca, după moarte, să fie criogenat de către cei de la KrioRus, scrie The Moscow Times.
Evgheni Alexandrov, membru al Academiei ruse de științe, a descris activitatea celor de la KrioRus ca „exclusiv comercială, fără nici o bază științifică”. Este „o fantasmă care speculează speranțele învierii morților și visurile vieții veșnice”, a spus Alexandrov.
Nu și pentru Valeria Udalova, directoarea KrioRus, care și-a criogenat câinele, după ce acesta a murit, în 2008, și care a spus că este probabil ca umanitatea să dezvolte în viitor o tehnologie pentru a reînvia morții, chiar dacă nu există nicio garanție a unei astfel de tehnologii .
36.000 dolari corpul, 15.000 creierul
KrioRus afirmă că sute de clienți potențiali din aproape 20 de țări s-au înscris pentru serviciile sale post-mortem.
Pentru păstrarea unui corp în azot lichid trebuie plătiți 36.000 de dolari iar pentru păstrarea creierului 15.000 de dolari, într-o țară în care salariul mediu este echivalentul a 760 de dolari, potrivit statisticilor oficiale. Pentru străini, prețurile sunt mai mari.
Compania spune că este singura cu acest profil din Rusia și din Eurasia. Fondată în 2005, are cel puțin doi concurenți în Statele Unite, unde practica criogenării umane datează mai de multă vreme.
Voronenkov a spus că și-a pus speranțele în știință. „Sper ca într-o zi știința să ajungă la un nivel la care să putem produce corpuri și organe artificiale pentru a crea un corp artificial în care creierul mamei mele să poată fi integrat”.
KrioRus are la păstrare și 39 de animale