Socialistul va conduce Hexagonul de la Palatul Élysée pentru următorii cinci ani, potrivit tuturor sondajelor efectuate ieri la ieşirea de la urne.
Schimbare de gardă la Palatul Elysee: Francois Hollande l-a înfrânt pe conservatorul Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, candidatul socialist a obţinut între 51,8 şi 52,7 la sută din voturi, rezultatul variind în funcţie de institutul care a realizat anchetele.
Imediat după prezentarea acestor rezultate, Nicolas Sarkozy şi-a recunoscut înfrângerea şi i-a urat succes preşedintelui ales. „Eu port întreaga responsabilitate a acestui eşec. Mă pregătesc să devin un francez printre francezi. Francois Hollande este noul preşedinte al republicii şi trebuie respectat”, a declarat el în faţa susţinătorilor săi.
Sarkozy a mai anunţat că nu va mai conduce campania formaţiunii sale, UMP, pentru alegerile legislative din luna iunie, cerând însă colegilor de partid să rămână uniţi înaintea viitorului test electoral.
Candidatul socialist se afla aseară în oraşul Tulle, din centrul Franţei, unde a fost primar şi unde a şi votat ieri. Deşi urma să rostească un discurs într-o piaţă din centrul oraşului, Hollande a ales să se deplaseze la Paris unde îl aştepta o masă de simpatizanţi. Locul de întâlnire a fost Piaţa Bastiliei, acolo unde susţinătorii singurului preşedinte de stânga de până acum al celei de-a Cincea Republici, Francois Miterrand, au sărbătorit victoria pe 10 mai 1981.
Hollande este primul preşedinte de stânga după Miterrand , care a condus Franţa între 1981 şi 1995.
Ca şi în primul tur, francezii au venit în număr mare la urne. Potrivit aceloraşi estimări la ieşirea de la urne, aproape 82 la sută dintre alegători se prezentaseră la vot, mai mult decât în primul tur.
Oficialii din anturajul lui Hollande anunţaseră încă de ieri că primul lucru pe care candidatul socialist îl va face în cazul victoriei va fi să îi telefoneze cancelarului german Angela Merkel. Dezvăluirea a fost făcută de Jean-Marc Ayrault, primarul oraşului Nates şi cel considerat drept favorit pentru postul de şef al guvernului în cazul victoriei lui Hollande Merkel şi-a exprimat public sprijinul pentru Sarkozy, refuzând să-l întâlnească în timpul campaniei electorale pe Hollande, care se opune pactului de disciplină bugetară negociat recent de europeni, în încercarea de a stăvili criza zonei euro.
Germania a salutat însă aseară, prin vocea ministrului de Externe, Guido Westerwelle, „momentul istoric” prin care trece Franţa. Nicolas Sarkozy şi-a recunoscut înfrângerea, într-un discurs rostit aseară, şi a cerut francezilor să îl respecte pe noul şef al statului Un politician al consensului
Francois Hollande este considerat opusul lui Sarkozy, un politician al consensului, dar care nu are experienţă guvernamentală. Pentru unii trece drept un tip moderat dar şters, în timp ce alţii spun că vrea să afişeze imaginea unui „om puternic şi ambiţios”.
A intrat în Partidul Socialist în 1979 şi a fost consilier economic în timpul preşedintelui Mitterand. I-a succedat lui Lionel Jospin la şefia partidului, în 1997, post pe care l-a deţinut timp de peste 10 ani.
Un semnal important pentru candidatura sa din acest an a fost dat de fostul preşedinte Jacques Chirac, care l-a descris drept „un adevărat bărbat de stat” .
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TlbqN2BCH3Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>