Scandal internațional cauzat de Biden. Este asemănat cu Trump. În joc sunt 50 de miliarde de dolari

Sursa foto

Australia a eliminat Franța dintr-un acord de 50 de miliarde de dolari pentru a construi submarine după lansarea unui nou parteneriat de securitate între Marea Britanie, SUA și Australia, pe fondul îngrijorărilor cu privire la amenințarea tot mai mare a Chinei.

Oficialii francezi sunt furioși după noul pact anunțat de SUA şi acuză: „Biden a luat o decizie brutală în stilul lui Donald Trump. Ne-au înjunghiat pe la spate”.

Franța s-a arătat nemulțumită că Australia a înjunghiat-o pe la spate și că Joe Biden a luat o decizie brutală, în stilul lui Trump, când a anunțat acordul strategic dintre Washington, Canberra și Londra ce a dus la ruperea contractului prin care Australia cumpăra submarine franceze.

„Este o adevărată înjunghiere pe la spate”, a spus șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian

„Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă, seamănă mult cu ceea ce făcea domnul Trump. A fost ruptă încrederea reciprocă și sunt extrem de furios, adăugat ministrul francez de externe. Franța va încerca să se asigure că efectul financiar negativ asupra Grupului Naval după anularea contractului pentru submarine cu Australia este limitat”, a spus un reprezentant al forțelor armate franceze, Florence Parly, care nu a exclus varianta solicitării de despăgubiri din partea Australiei.

Ministrul apărării din Marea Britanie, a declarat însă că noul pact privind submarinele cu Statele Unite și Australia nu înseamnă o diferență strategică între Regatul Unit și Franța, adăugând că înțelege, totuși, dezamăgirea Parisului după pierderea contractului. Noul parteneriat pune capăt acordului din 2016 dintre Australia și constructorul francez Naval Group pentru o nouă flotă de submarine, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat miercuri știrea schimbării contractului, spunând că țara sa se va baza acum pe expertiza SUA și Marea Britanie pentru a construi nave nucleare cu motor american, mai degrabă decât pentru a achiziționa versiuni construite în Franța.

Ținta acestei anulării contractului este președintele francez Emmanuel Macron

Acordul inițial cu constructorul naval francez Naval Group pentru a construi 12 submarine a fost semnat în 2019 și a venit pe fondul îngrijorării crescânde de la Sydney cu privire la amenințarea Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Decizia Australiei de a elimina Franța din planurile sale de a construi submarinele reprezintă o lovitură semnificativă pentru autoritatea președintelui francez Emmanuel Macron, care a investit o energie politică considerabilă pentru a face din Franța un jucător cheie în regiunea indo-Pacifică.

Secretarul britanic al Apărării  spune că a vorbit cu omologul său francez, adăugând că nu este vorba de o diferență strategică între Marea Britanie și Franța. Înțeleg dezamăgirea Franței privind contractul său industrial.
SUA, care caută să îşi consolideze o alianță contra Chinei, au anunţat miercuri un amplu parteneriat cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară Canberrei. Această decizie a torpilat uriaşul acord încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine, provocând mânia autorităților de la Paris.
Ambasada Franței a condamnat miercuri că decizia de excludere a Franței din contract arată „o lipsă de coerență pe care Franța nu o poate decât regreta”, relatează businessinsider.