Franța pare scena unor lupte în toată regula între oamenii de rând care protestează împotriva deciziei Parlamentului de a mări vârsta de pensionare și forțele de ordine.
Străzile din Paris și alte mari orașe franceze par câmpuri de luptă între jandarmi și oamenii care protestează violent.
Guvernul francez a forțat adoptarea unor planuri controversate de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, o măsură care ar putea să inflameze mișcarea de protest care durează de câteva săptămâni.
Președintele francez Emmanuel Macron va recurge la puterile sale constituționale speciale pentru a promulga proiectul de lege privind reforma pensiilor, a anunțat joi premierul Elisabeth Borne, la ședința Adunării Naționale, Parlamentul Francez.
”Nu putem paria pe viitorul pensiilor noastre. Această reformă este necesară”, a spus Borne, în mijlocul huiduielilor și scandărilor parlamentarilor din opoziție.
Liderii sindicali din Franța au făcut apel la noi demonstrații după anunțul lui primului ministru, iar câteva mii de persoane au protestat joi, seara, violnt, în Place de la Concorde, din Paris și în alte câteva orașe din Franța.
Chipul lui Macron a fost incendiat
În toate marile orașe, protestele s-au transforma în unele violente. De exemplu la Bordeux, manifestanții au incendiat mai multe manechine care aveau chipurile lui Macron, și ale altor politicieni francezi de la putere.
Joi noaptea, în protestele spontane contracarate de poliție cu gaze lacrimogene, oamenii au dat foc la Dijon, în Piața Republicii, unor manechine de cârpă cu chipurile președintelui Emmanuel Macron, premierului Elisabeth Borne, ministrului pentru Afaceri Sociale, Olivier Dussopt, și purtătorului de cuvânt al Guvernului, Olivier Véran.
După incidentele provocate, vineri dimineață, pe centura Parisului de protestatarii furioși, presa franceză a consemnat că manifestanții împotriva creșterii vârstei de pensionare au ocupat, în timpul zilei, gara din orașul Bordeaux.
Moțiune de cenzură împotriva guvernului lui Macron
Opoziția franceză a anunțat că va depune moțiune de cenzură, dar pentru asta are nevoie de 287 de voturi în Adunarea Generală.
Acest lucru pare imposibil în momentul de față, deoarece opoziția ar mai avea nevoie de 30 de voturi, care ar putea veni de la partidul LR - Les Republicains, lucru improbabil deoarece această formațiune politică susține reforma pensiilor.
”O demitere a guvernului prin moțiune de cenzură va duce la alegeri anticipate, dar nu va însemna sfârșitul președinției lui Emmanuel Macron. Pare destul de improbabil ca formațiunile din Adunarea Națională, care reprezintă curente politice foarte diferite, să ajungă la un numitor comun pentru a trimite acasă acest guvern, care este unul minoritar. Dacă demersul moțiunii de neîncredere va da greș, este foarte probabil să asistăm la o creștere a presiunii publice din stradă”, a transmis corespondentul CNN Sam Kiley.