France 24: Tensiuni greco-turce: Emmanuel Macron întărește prezența militară în Mediterana

France 24: Tensiuni greco-turce: Emmanuel Macron întărește prezența militară în Mediterana

Emmanuel Macron a anunțat, miercuri, că intenționează să întărească temporar prezența militară franceză în Mediterana în urma tensiunilor provocate în regiune de decizia turcă de a face prospecții de hidrocarburi în zone contestate.scrie France 24.

Emmanuel Macron a decis să întărească temporar prezența militară franceză în Mediterana de est în zilele următoare în urma creșterii tensiunii provocate de decizia turcă de a prospecta hidrocarburi în zone contestate.

„Am decis să întăresc temporar prezența militară franceză în Mediterana în cooperare cu partenerii europeni, printre care Grecia”, a declarat miercuri, 12 august, președintele Republicii pe Twitter.

„Situația din Mediterana de est este îngrijorătoare. Deciziile unilaterale ale Turciei în materie de explorare petrolieră provoacă tensiuni. Acestea trebuie să înceteze pentru a permite un dialog liniștit între țări vecine și aliate în cadrul NATO”, a adăugat șeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Să se respecte dreptul internațional”

Aceste decizii au fost anunțate de Palatul Élysée după o convorbire între prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, și președintele Republicii.

Franța își va întări prezența militară, a precizat președinția într-un comunicat, „pentru a aprecia mai bine situația în această regiune a Mediteranei și a-și marca voința de a impune să se respecte dreptul internațional”.

„Amintind importanța rezolvării diferendelor actuale prin dialog, președintele Republicii a subliniat necesitatea unei mai mari concertări între Grecia și Turcia și a salutat în această privință inițiativa de mediere începută de Germania”, a adăugat Palatul Élysée.

Ministerul francez al Armatei a confirmat, miercuri după amiază, că Franța a trimis două avioane Rafale în Cipru.

Anunțul lui Emmanuel Macron ar putea învenina ceva mai mult relațiile dintre Paris și Ankara, care s-au degradat în ultimele luni în legătură cu forajele din Mediterana, dar și cu conflictul din Libia și chestiunea rachetelor rusești S-400 cumpărate de Turcia în ciuda apartenenței la NATO.

Hidrocarburile în centrul tensiunilor 

În dosarul hidrocarburilor, Ankara și Atena își dispută suveranitatea mai multor zone din Mediterana în care s-ar putea găși rezerve.

Tensiunea legată de acest dosar a mai crescut puțin luni, cu trimiterea unei nave de explorare turcești însărcinată să facă studii seismice într-una din zonele disputate, o decizie considerată ilegală de Grecia.

Kyriakos Mitsotakis a convocat în aceeași zi un consiliu de apărare pentru a studia o eventuală replică la ce s-a prezentat ca o provocare turcă și a cerut o reuniune de urgență a miniștrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene. 

La Bruxelles, Comisia Europeană și-a exprimat solidaritatea totală cu Grecia și Cipru, referindu-se la o situație”extrem de îngrijorătoare” și făcând apel la dialog