FRANCE 24: „E război”, lozinca polonezelor contra interzicerii întreruperii voluntare de sarcină

FRANCE 24: „E război”, lozinca polonezelor contra interzicerii întreruperii voluntare de sarcină

„E război!" Lozinca marţială a manifestantelor poloneze care sunt în stradă de şase zile arată furia şi spiritele în fierbere după cvasi-interzicerea întreruperii voluntare de sarcină (IVG) de către tribunalul constituţional polonez pe 22 octombrie. O chemare la grevă generală lansată pentru 28 octombrie pentru a bloca ţara şi a amplifica mişcarea de contestare.

"Nu ştim cum se va răspunde la chemare, întreaga organizare se face foarte spontan. Dar simţim clar un sprijin tot mai mare al societăţii poloneze, în special cu mobilizarea tinerilor care nu au ieşit în stradă în trecut", declară pentru "France 24" Joanna Lasserre, preşedinta Asociaţiei de apărare a democraţiei în Polonia (ADDP), o organizaţie creată la Paris la începutul lui 2016.

De fapt, mobilizarea s-a tot extins de la decizia controversată a tribunalului constituţional. Luni, zeci de mii de manifestanţi au încercat să organizeze blocaje în mai multe oraşe poloneze. Duminică, bisericile erau ţinta protestatarelor, cu lozinci anticlericale care denunţă rolul clerului polonez în această decizie a justiţiei.

Ilegitimitatea tribunalului constituţional

Felul în care tribunalul constituţional s-a impus în chestiunea IVG nu a făcut decât sa întărească furia manifestantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Interzicerea IVG nu a putut trece printr-un vot democratic în Parlament, deoarece fiecare tentativă se solda cu mobilizări importante ale femeilor. Această decizie a fost deci trimisă la tribunalul constituţional de eminenţa cenuşie a puterii, Jaroslaw Kaczynski, pentru a evita să-şi asume responsabilitatea acestei decizii", explică Joanna Lasserre.

Polonia avea deja una din legile cele mai restrictive din Europa în materie de acces la avort. Femeile nu puteau recurge la IVG decât în trei cazuri: pericol vital pentru mamă, sarcină provocată de un viol sau un incest şi malformaţie a fetusului. Tocmai această ultimă posibilitate - care reprezintă 98% din avorturile din Polonia - a fost interzisă de tribunalul constituţional, pe motivul că ar fi vorba de o practică eugenică.

Această decizie anti-IVG a relansat deja acuzaţiile de ilegitimitate faţă de această instituţie. Partidul conservator PiS a epurat parţial tribunalul constituţional de la venirea sa la putere în 2015, demiţând judecători încă în funcţie. Reformele sistemului de justiţie polonez au fost apoi criticate de Uniunea Europeană, care a declanşat la finalul lui 2017 o procedură împotriva Varşoviei pentru nerespectarea regulilor care garantează statul de drept.

Legalitatea deciziilor luate de această instituţie este deschis pusă la îndoială de opoziţie. Pentru poloneze, cvasi-interzicerea IVG este o nouă etapă din programul PiS care urmăreşte să restrângă libertăţile femeilor.

"Titlul 'E război' al cărţii scrise de Klementyna Suchanow se referă la războiul pe care l-au declarat fundamentaliştii femeilor. Aceste grupări vor să readucă femeile la un anumit rol ce nu poate fi acceptat astăzi în Europa", afirmă Joanna Lasserre. Polonezele ataşate libertăţii alegerii privind avortul nu au intenţia să lase să scadă presiunea. Mişcarea "Greva femeilor" a lansat deja un apel tuturor manifestantelor să vină la Varşovia, vineri, 30 octombrie, pentru un mare marş.

(Rador)