Frământări în Asia - Pacific. Chinezii își riscă rezerva balistică, americanii fac planuri

Frământări în Asia - Pacific. Chinezii își riscă rezerva balistică, americanii fac planuri

China ar putea să își piardă aproape toate rachetele balistice și de croazieră dacă va semna pactul strategic de control al armelor, potrivit unei noi evaluări regionale de securitate.

Analiza, intitulată „Sfârșitul Tratatului privind forțele nucleare intermediare: implicații pentru Asia”, este unul dintre capitolele evaluării anuale de securitate regională Asia - Pacific publicată de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS). Prezentat vineri, 5 iunie, documentul abordează subiecte de securitate regională, precum relațiile dintre China și SUA, politica din Coreea de Nord și Japonia.

China ar putea să își piardă 95% din stocul său de rachete balistice și de croazieră dacă va semna un acord similar cu Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) din anii 1980, scriu autorii studiului. Aceștia amintesc Tratatul semnat între Statele Unite și Uniunea Sovietică în 1987, care a interzis toate sistemele de rachete balistice și de rachete de croazieră lansate la sol cu ​​o gamă cuprinsă între 500 și 3.400 de mile (500 - 500.500 de kilometri).

SUA s-au retras din Tratatul INF în august 2019, invocând încălcări ruse ale acordului prin dezvoltarea rachetei 9M279, în timp ce rușii neagă faptul că noua rachetă ar încălca restricțiile de rază de acțiune. Raportul IISS a sugerat că ”retragerea Statelor Unite a fost făcută cu ochii spre arsenalul de rachete din China, care a ajuns la ceea ce se crede a fi cel mai mare inventar din lume de rachete balistice pe rază scurtă și medie”, notează Defensenews.com.

Conform informațiilor IISS, China ar deține peste 2.200 de rachete care intră sub restricțiile Tratatului INF. ”Aceste rachete cu rază scurtă și medie sunt elemente importante în exercitarea presiunii asupra Taiwanului, pe care China o consideră o provincie necinstită și a promis să se reunească cu continentul, prin forță, dacă este necesar, deși continuă să descrie terenul său de balistică lansată la sol. și rachete de croazieră numai în scopuri defensive”, mai notează sursa citată.

Or, având în vedere avantajul pe care îl are astfel, China ar putea semna un tratat de control al armelor precum Tratatul INF, de bunăvoie. SUA, la rândul său, a început deja să testeze rachete interzise anterior de tratat și au existat sugestii ca țara să poată desfășura astfel de rachete în regiunea Asia-Pacific pentru a rezolva un dezechilibru al armelor de acest fel între ea și rivalii săi.

Raportul IISS a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la faptul dacă mișcările americane pentru dezvoltarea și desfășurarea armelor interzise anterior de Tratatul INF vor aduce China la masa de negociere pentru noul control al armelor. Până acum, Beijingul a arătat extrem de puțină dorință de a participa la orice formă de control strategic asupra armelor.

Ne puteți urmări și pe Google News