Fotbalistul care și-a atârnat ghetele în cui și s-a apucat de cizmărie

Fotbalistul care și-a atârnat ghetele în cui și s-a apucat de cizmărie

În urmă cu câțiva ani, Marian Nedelcu era o tânără speranță a fotbalului românesc. A jucat la echipe de top din România, la echipa națională și a primit oferte din străinătate. A abandonat „din cauza impresarilor”. Apoi, a învățat să facă pantofi, de la meșterul lui Ceaușescuiar acum vinde încălțăminte și în Miami, SUA

L-am găsit pe Marian Nedelcu în atelierul său, acolo unde ne-a povestit despre cum a ajuns dintr-un fotbalist talentat, un renumit cizmar. Asta, la capătul a șase ani în care, după ce a pus ghetele în cui, a fost șofer, ucenic, lucrător la cizmărie și, ulterior, patron. A știut să „fure” meserie de la meșteri renumiți, precum Zamfir Dumitra, fostul designer de la „Cooperativa Arta Încălțămintei”, decedat în urmă cu cinci ani, omul care făcea, în urmă cu ani buni, încălțări chiar și pentru fostul președinte comunist, Nicolae Ceaușescu.

Marian Nedelcu are 27 de ani și, de curând, a deschis un magazin de încălțăminte în Miami, Florida, Statele Unite ale Americii (SUA). Am vrut să îl cunosc pe acest tânăr care, în 2008, apărea în lotul echipei Dinamo II, ca și mijlocaș iar acum a devenit unul dintre cei mai căutați producători de pantofi, la comandă, de pe piața autohtonă.

Era în haine de lucru și șlefuia talpa unui pantof. „Trebuie să îl termin și să îl predau la timp”, ne-a spus Marian. L-am întrebat care este secretul lui. „Secretul în cizmărie este calapodul. Eu nu am inventat nimic nou, dar trebuie să ai imaginație și calitate”, spune tânărul pantofar. De la bătrânii meșteri, de odinioară, a învățat, însă să folosească ustensile vechi, multe care nu se mai fabrică. De altfel, în spatele său, atârnate pe un perete, se află o adevărată colecție de astfel de obiecte „de muzeu”. Și, pentru lucrul la mână, folosește, încă, celebra spirtieră cu ajutorul căreia încinge sculele din metal ce dau tălpilor o finețe aparte.

În timp ce lucra la perechea de pantofi, Marian Nedelcu ne-a povestit: „Am jucat la Dinamo, la Chiajna, la naționalele de tineret U15, U17 și U19, dar nu am avut spate, cum se zice. Cariera mea a fost îngropată de impresari”, spune Marian Nedelcu. A pierdut un transfer în Qatar și unul în Norvegia. Dezamăgit de aventura fotbalistică, el s-a angajat, ca șofer, la un atelier de încălțăminte, „la o prietenă bună a mamei mele, Ligia Florea”.

Discipol al lui „Nea Zamfir”

În atelierul ei l-a cunoscut pe „nea Zamfir”, meșterul care, după patru luni de la angajare, l-a ajutat să își creeze primul model de pantofi. Apoi, Zamfir Dumitra i-a făcut cunoștință cu un prieten, tălpuitor. Cei trei au pus pe picioare micul bussines, marca „Nedelcu Marian Shoes”. De patru ani, lucrează alături de soția sa, Monica și de fratele său. „De la o nevoie financiară minimă, de a-mi câștiga existența și a mă întreține, am ajuns la un bussines”, a explicat Marian Nedelcu.

Pantofi din România, la Miami 

La aproape șase ani de când a realizat și a vândut prima pereche de pantofi în România, Marian Nedelcu a reușit să comercializeze pantofi și în SUA. Fostul fotbalist, acum designer, și-a deschis un magazin în Litle Havana, din Miami, „Marian Nedelcu Shoes”, alături de Octavian Ropotan, partenerul său de afaceri care se ocupă de vânzări și promovare în SUA și în America Latină.

FOTO: Pe Marian Nedelcu îl recomandă oameni de calitate, atât clienți cât și specialiști. Mihai Rădică (foto), celebru pe piața designerilor vestimantari de lux, spune despre el: „Practic, clienții l-au recomandat. Am fost să îi văd atelierul și am constatat că povestea postată pe internet reflectă realitatea. Cel mai important pentru mine este să primesc un „Mulțumesc!” din partea clentului. Și asta am obținut, recomandând-ul pe Marian Nedelcu”.

Ca în atelierele de altădată 

Marian Nedelcu a câștigat o bună parte din piața pantofilor la comandă prin promovarea online. La curent cu importanța comerțului virtual, el primește comenzi pe internet. În ziua în care l-am vizitat, lucra la o pereche de pantofi făcută manual, de la talpă, lipire, cusut ramă, vopsit, tot. Pentru o astfel de pereche, talpa se taie manual. Se prinde în cuie din lemn apoi șlefuiești cu sculele din metal, speciale pentru fiecare operațiune, încălzite la spirtieră, ca în vechile ateliere de cizmărie. Am rămas uimit să văd cum șlefuia talpa cu un ciob de sticlă, un procedeu vechi folosit de cizmarii de altădată. Astfel de pantofi, cu talpa în trei straturi, au o garanție de 10 ani. Ce iese în evidență în micul atelier din cartierul Berceni sunt sculele vechi, fără de care nu pot fi realizați pantofii construiți manual. În rest, face încălțări, dar modele cu tălpi gata făcute. „Evoluția nu înseamnă că nu mai sunt pantofi de calitate”, punctează Marian. Însă, modelele retro și ideile lui Marian Nedelcu formează un ansamblu care scoate la iveală, de fapt, măiestria și imaginația creatorului de încălțăminte. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News