Fostul vicepreşedinte al companiei petroliere Yukos, Vasili Aleksanian, închis în aprilie 2006, a murit ieri, la vârsta de 39 de ani. Acesta refuzase, în ultimii ani, să primească tratament medical, după ce a fost diagosticat cu HIV, iar apoi cu tuberculoză şi cancer la ficat. Avocatul rus era considerat un simbol al luptei împotriva severităţii sistemului penitenciar din Rusia.
Vasili Aleksanian a studiat la Harvard, a condus departamentul juridic al companiei Yukos şi, pentru o scurtă perioadă, a fost vicepreşedinte. Arestarea sa, în aprilie 2006, a făcut parte din campania puterii, de desfiinţare a gigantului petrolier condus de Mihail Hodorkovsky, potrivit "The Guardian".
Aleksianian a fost acuzat de procurorii ruşi de complicitate la delapidare şi spălare de bani, infracţiuni de care se face vinovat fostul său şef, Mihail Hodorkovski.
Aleksanian - care i-a fost avocat lui Hodorkovski, după arestarea mangnatului rus, în 2003 - a fost eliberat în decembrie 2008, în schimbul unei cauţiuni de circa 1,6 milioane de dolari, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că trebuie pus în libertate din motive umanitare.
Banii i-au fost returnaţi după ce instanţa a decis închiderea dosarului şi s-a renunţat la acuzaţii, în 2010.
Procesele lansate în 2003 împotriva fostei companii petroliere Iukos sunt considerate drept o campanie politică, a cărei finalizare a fost condamnarea mai multor directori şi acţionari, inclusiv a fondatorului societăţii, Mihail Hodorkovsk Pe mai multe site-uri ruseşti, jurnaliştii şi bloggerii au publicat liste cu cei consideraţi vinovaţi de arestarea lui Aleksanian.