Fostul senator Dan Șova scapă de închisoare în dosarul „CET Govora”. Inițial primise o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare

Fostul senator Dan Șova scapă de închisoare în dosarul „CET Govora”. Inițial primise o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare sursa: Arhiva EVZ

Dan Șova a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul „CET Govora”.

Curtea de Apel București stabilise în noiembrie 2021 că acesta trebuie să execute o pedeapsă de patru ani cu executare, însă la judecarea apelului, ÎCCJ a redus pedeapsa cu un an şi a dispus suspendarea executării acesteia.

Nu este prima condamnarea a fostului senator, după ce în 2018 a fost condamnat de ÎCCJ la trei ani închisoare, fiind eliberat după șase luni.

Dan Șova scapă de închisoare în dosarul „CET Govora”

„Înlătură dispoziţiile art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu privire la inculpatul Şova Dan Coman. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Şova Dan Coman de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art. 91 din Cpp dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului Şova Dan Coman, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condiţiile prevăzute de art. 92 din Codul penal”, se arată în sentinţa ÎCCJ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că, pe durata anilor de supraveghere, fostul senator trebuie să îndeplinească o serie de condiții. El trebuie să participe la programele de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov.

Alături de el, a fost judecat și fostul director al CET Govora Mihai Bălan, ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În cazul lui, Instanţa Supremă a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.

Dosarul „CET Govora”

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător pentru a-și exercita influența pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme.

Acesta din urmă trebuia să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună, potrivit știripesurse.ro.