Scandalul Twitter. Elon Musk avea dreptate. „China și India aveau spioni infiltrați în companie”

Scandalul Twitter. Elon Musk avea dreptate. „China și India aveau spioni infiltrați în companie” Sursa: Dreamstime.com

Twitter nu are resursele necesare și motivația pentru a căuta și elimina amenințările din partea agențiilor străine, chiar dacă a primit avertismente cu privire la posibili spioni în rândurile companiei, a declarat fostul șef al securității Peiter Zatko în fața Comisiei Judiciare a Senatului american.

Fostul șef de securitate al Twitter a declarat marți Congresului că există „cel puțin un agent” de la serviciul de informații al Chinei pe statul de plată al Twitter și că „compania a permis cu bună știință Indiei să adauge și agenți la listă”, dând posibil accesul acelor națiuni la date sensibile despre utilizatori.

Acestea au fost câteva dintre dezvăluirile îngrijorătoare făcute de Peiter Zatko, un respectat expert în securitate cibernetică la Twitter, care a apărut în fața Comisiei Judiciare a Senatului pentru a-și expune acuzațiile împotriva companiei.

Twitter este o platformă vulnerabilă

Zatko le-a mai spus parlamentarilor că platforma de socializare este lipsită de programe în ceea ce privește apărarea împotriva atacurilor cibernetice făcând-o vulnerabilă la exploatarea de către „hoți și spioni” și pun în pericol confidențialitatea utilizatorilor săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt astăzi aici pentru că conducerea Twitter induce în eroare publicul, parlamentarii, autoritățile de reglementare și chiar propriul consiliu de administrație”, a spus Zatko în mărturia sub jurământ.

O problemă la fel de importantă despre Twitter este dacă își numără cu exactitate utilizatorii activi reali, deoarede Elon Musk a susținut, fără dovezi deocamdată, că mulți dintre cei aproximativ 238 de milioane de utilizatori zilnici de pe platforma Twitter sunt conturi false sau rău intenționate.

Zatko nu a adus documente interne pentru a-și susține afirmațiile

Zatko a fost șeful securității pentru platforma influentă până când a fost concediat la începutul acestui an. El a depus o plângere în iulie la Congres, Departamentul de Justiție, Comisia Federală pentru Comerț și Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse. Printre cele mai grave acuzații ale sale este că Twitter a încălcat termenii unui acord FTC din 2011, pretinzând în mod fals că a pus în aplicare măsuri mai puternice pentru a proteja securitatea și confidențialitatea utilizatorilor săi.

Zatko a susținut, de asemenea, că un agent străin se afla pe statul de plată la Twitter spunând că compania părea că „nu dorește să depună efort” pentru a-l elimina pe acel individ.

Cu o săptămână înainte de concedierea lui Zatko în ianuarie, Twitter a primit, de asemenea, un avertisment din partea FBI că compania ar avea unul sau mai mulți spioni chinezi în rândurile sale, a spus Zatko. Rămâne neclar dacă Twitter a acționat în legătură cu acest avertisment, dar Zatko a spus senatorului Chuck Grassley că el și alții de la Twitter au înțeles că compania este o țintă pentru agențiile de informații străine. FBI a refuzat să comenteze.

Ce răspuns a dat Twitter după mărturia lui Zatko

Twitter: „Audierea de astăzi confirmă doar că acuzațiile domnului Zatko sunt pline de inconsecvențe și inexactități”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN. Twitter a mai spus că dezvăluirea lui Zatko este o „narațiune falsă” despre companie. Purtătorul de cuvânt a adăugat că procesul de angajare în companiei este independent de influența străină și că accesul la datele interne este gestionat prin măsuri precum verificarea antecedentelor.

Compania a refuzat să răspundă direct la o listă de acuzații specifice din audiere, inclusiv afirmații conform cărora FBI a avertizat Twitter că ar fi putut avea cel puțin un agent chinez pe statul său de plată.

Într-o declarație, avocatul lui Zatko, Alexis Ronickher, a spus: „El continuă să creadă că, prin acest proces public, poate fi evitat prejudiciul din lumea reală pentru utilizatorii Twitter, iar securitatea națională a țării noastre poate fi protejată mai bine”.

Parlamentarii păreau să ia în serios avertismentele lui Zatko cu privire la presupusa interferență străină în companie. După cum a spus senatorul Dick Durbin, președintele Comitetului judiciar al Senatului, la începutul audierii: „Twitter este o platformă extrem de puternică, care nu își poate permite vulnerabilități de securitate”, a subliniat oficialul, potrivit CNN.