Fostul rege Juan Carlos al Spaniei, acuzat de corupție, incognito în Republica Dominicană

Presa iberică a descoperit un aspect surprinzător în ceea ce-l privește pe fostul rege Juan Carlos al Spaniei.

Oficiul pentru Migraţie din Republica Dominicană nu a înregistrat sosirea în această ţară a fostului rege Juan Carlos al Spaniei, a declarat marţi pentru Reuters departamentul pentru media al biroului.

Oficiul pentru Migraţie a declarat că ultima călătorie a fostului rege în Republica Dominicană a fost în perioada 28 februarie - 2 martie.

Precizările intervin după ce două publicaţii spaniole au relatat că fostul rege a plecat din Spania şi se află în ţara din Caraibe, unde s-a autoexilat în urma suspiciunilor de corupţie.

Fostul suveran, popular în trecut, era tot mai presat de anchetele procurorilor spanioli şi elveţieni privind suspiciunile de corupţie în legătură cu un contract de construcţii feroviare în Arabia Saudită. El a decis să îşi părăsească ţara pentru a-i permite fiului său, regele Felipe al VI-lea, să îşi păstreze tronul fără probleme. Casa regală a Spaniei a anunţat plecarea lui Juan Carlos marţi, fără a preciza destinaţia, informează Agerpres.

S-ar ascunde la o plantație de trestie de zahăr

Juan Carlos, care a plecat definitiv din țară dar a cerut să își păstreze titlul de rege emerit al Spaniei, se află în Republica Dominicană, la o familie bogată care deține plantații de trestie de zahăr. De aici ar intenționa să plece în altă țară, scrie presa spaniolă.

La Vanguardia și ABC au scris că Juan Carlos a plecat din Spania duminică, cu mașina, către Portugalia, de unde luni dimineața a luat avionul către Republica Dominicană.

Luni, presa portugheză - canalul de televiziune TVI24 şi tabloidul Correio da Manha - informau că Juan Carlos se află la Cascais, o zonă de reşedinţe de lux de lângă Lisabona, unde şi-a petrecut o parte din copilărie.

Avocatul fostului rege a declarat în aceeaşi zi că acesta „va rămâne la dispoziţia procuraturii”. Primele reacţii la plecarea în exil a lui Juan Carlos arată că societatea spaniolă este divizată; unii sunt de părere că ar fi trebuit să rămână în ţară şi să aştepte judecata. El a avut un rol important în tranziţia Spaniei către democraţie, după dictatura lui Francisco Franco, notează Agerpres.