Fostul procuror general Tănase Joiţa iese doar mort din casa statului

Fostul procuror general Tănase Joiţa iese doar mort din casa statului

Procurorul a câştigat în instanţă dreptul de a locui până la sfârşitul vieţii în apartamentul închiriat de la stat.

Fostul procuror general al României, Tănase Joiţa, nu părăseşte locuinţa închiriată de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pe care o ocupă din 2001. Procurorul pensionar sus ţine că are dreptul să locuiască în apartamentul de pe bulevardul Unirii până la sfârşitul vieţii, deoarece ar fi locuinţă de serviciu şi nu de protocol. Culmea, trei judecători i-au dat câştig de cauză.

În martie 2001, între Regie şi şeful peste procurorii din România s-a semnat un contract care specifica clar că acesta ocupă apartamentul din Unirii pe durata mandatului de procuror general. După numai doi ani, Joiţa părăseşte postul, dar nu şi casa. Când a primit notificarea de evacuare, fostul procuror a interpretat legea în favoarea sa, susţinând că are dreptul la o locuinţă de serviciu până la sfârşitul vieţii, aşa cum se arată în Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Stăpân pe bunul altuia

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolul la care face referire Tănase se referă la imobilele care aparţin sau sunt administrate de Ministerul Justiţiei (MJ) sau de Ministerul Public. Blocul în care locuieşte şi azi fostul procuror general nu aparţine şi nu este administrat de MJ şi nici de Parchetul General. Cu toate acestea, trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti au considerat că fostul coleg poate rămâne în locuinţa primită pe când era şef peste procurori, până la sfârşitul vieţii. RAAPPS a făcut o cerere de revizuire a deciziei, cerere care se va judeca pe 7 septembrie 2011.

Istoricul cazului

Procesul de evacuare a început în 2006 şi s-a derulat la Judecătoria Sectorului 3. După doi ani, perioadă în care fostul procuror a cerut cât mai multe amânări, judecătoria a decis că Tănase trebuie să părăsească imobilul. Procurorul nu s-a împăcat cu ideea că a piedut şi a contestat decizia la Tribunalul Bucureşti.

După alţi doi ani, în care a sesizat Curtea Constituţională cu două excepţii de necon stituţionalitate, Joiţa Tănase pierde din nou. Pe 23 octombrie 2010, tribunalul hotărăşte evacuarea din casa RAAPPS a fostului şef peste procurori. Magistratul nu se lasă nici de data asta şi face recurs la instanţa superioară. În urmă cu două luni, Curtea de Apel a desfiinţat cele două hotărâri anterioare şi a stabilit că Joiţa Tănase rămâne în apartament.

Pârâciosul procuror şef

Încă din 2006, fostul procuror general s-a apărat, arătându- i cu degetul pe vecinii săi care au aproximativ acelaşi statut social dar nu sunt în pericol de a fi evacuaţi. Astfel, a depus la dosar lista cu toţi chiriaşii şi funcţiile acestora, întrebând reprezentantul RAAPPS de ce aceştia nu sunt evacuaţi? "Celelalte apartamente din acelaşi bloc sunt închiriate de RAAPPS unor funcţionari publici, pensionari şi magistraţi, persoane care nu se încadrează în categoria persoanelor îndreptăţite la o locuinţă de protocol", a arătat fostul procuror general în faţa judecătorilor.

Locuinţa de protocol nu-i şi de serviciu

Mai mult, Tănase s-a "agăţat", în timpul procesului, de un amănunt procedural. La al cincilea termen de judecată de la tribunal, RAAPPS a schimbat denumirea imobilului disputat - din "locuinţă de protocol" în "lo cuinţă de serviciu". Imediat, magistratul a speculat acest amănunt, arătând că apartamentul pe care-l ocupă nu este o locuinţă de protocol, din moment ce are doar 48 de metri pătraţi. Ce a uitat să precizeze este faptul că, în realitate, apartamentul are trei camere şi 26 de metri pătraţi dependinţe.

Motivarea judecătorilor Mari Ilie, Andreea Doris Tomescu şi Ionelia Drăgan, care i-au dat câştig de cauză lui Tănase, este halucinantă. Astfel, aceştia au interpretat cum au vrut articolul 79 aliniatul 7, din legea magistraţilor. LOCAȚIE. Imobilul care a atras ca un magnet diferiți funcționari puși pe căpătuială FOTO:ARHIVA EVZ

HOTĂRÂRE

Cum au explicat judecătorii anularea evacuării din apartament

Ce spune legea: "Judecătorii şi procurorii au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu. Cele aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Justiţiei şi a unităţilor subordonate, precum şi cele aflate în proprietatea sau în administrarea Ministerului Public nu pot fi cumpărate de judecători, procurori sau de alţi salariaţi ai acestor instituţii".

Cum au interpretat cei trei judecători norma de mai sus: " Articolul nu vizează doar locuinţele de serviciu aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Justiţiei precum şi cele aflate în subordinea Ministerului Public" şi "(...) Magistraţii au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu, fără ca în cuprinsul acestei dispoziţii să se insereze condiţia ca aceste locuinţe de serviciu să se afle în proprietatea sau administrarea Ministerului Justiţiei şi (sau) a Ministerului Public".

În concluzie, "contractul încheiat între părţi a fost prelungit de drept prin apariţia Legii 303/2004, art 79 alin 6 şi 7". Potrivit acestei decizii, orice magistrat care ocupă o locuinţă de serviciu a Romsilva, de exemplu, nu poate fi evacuat pe întreaga perioadă a vieţii. "Apartamentul din Unirii nu este o locuinţă de protocol din moment ce are 48 de metri păraţi. Locuinţa este una de serviciu." JOIŢA TĂNASE, fost procuror general al României DATORIE

Fostul procuror a acumulat, în ultimele luni, o restanţă la întreţinere de 680 lei, chiar dacă ocupă o locuinţă de serviciu şi nu una de protocol, aşa cum susţine. El are sau a avut alţi vecini celebri

Într-o listă depusă la dosar, Joiţa Tănase arată judecătorilor că nici vecinii săi nu au dreptul să ocupe o locuinţă de protocol. Precizăm că lista lui Tănase era depusă la dosar în 2006. Între timp, o parte dintre locatari a plecat, dar au venit alţii care înregistrează datorii la întreţinere.

Tănase Joiţa. Are restanţe la întreţinere de 630 lei, la care se adaugă 43 lei penalizări. În martie 2006, fostul procuror general plătea pentru apartamentul din Unirii o chirie de 407.680 lei vechi.

Traian Gherasim. Actual judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost timp de opt luni adjunctul lui Joiţa Tănase la Parchetul General. A primit locuinţa de protocol tot în 2001. Conform declaraţiei de avere, deţine o casă de locuit în Bucov - Prahova şi una de vacanţă în Ştefeşti, localitate din acelaşi judeţ. În 2010 a câştigat un salariu de 198.000 lei.

Mariana Ghena. Este coleg judecător cu Gherasim la Instanţa Supremă. Potrivit propriei declaraţii de avere, deţine un apartament în Galaţi.

Iulian Şugaru. Este în proces de evacuare cu Regia. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 8 februarie 2012.

Corneliu Bunescu. Procuror pensionat în 2008. Deţine două apartamente în Ploieşti şi Hunedoara. Se judecă cu RAAPPS pentru a nu fi evacuat din apartament.

Constantin Sava. Fost secretar general adjunct al Senatului României. A părăsit imobilul de pe bulevardul Unirii după ce a fost dat în judecată de RAAPPS şi a pierdut procesul. Nu şi-a plătit însă datoriile, acestea ridicându- se la 5.000 lei.

Constantin Liviu Cepoi. A obţinut locuinţă de serviciu din 2005, pe când ocupa funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport. A fost evacuat în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive din apartamentul de pe Unirii. Nu a plătit în ultimele luni întreţinerea, având o restanţă de 1.450 de lei.

Vasile Cepoi. S-a mutat la Bucureşti în 2005, când a fost numit director general executiv al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Deşi nu mai deţine funcţia a rămas în continuare chiriaş al RAAPPS şi se judecă cu Regia pentru apartamentul din Unirii.

Ştefan Imre. Fost secretar de stat la Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Are proces cu Regia, fiind propus pentru evacuare.

Ştefan Andrei. Fost ministru de externe al RS România, Andrei a locuit până de curând în acelaşi imobil.

FUNCŢIONARI FĂRĂ CASĂ

Chiriaşi noi în acelaşi bloc din Unirii 68

În acelaşi imobil al RAAPPS este găzduită şi organizaţia de tineret a PSD. Tineretul Social Democrat (TSD) a acumulat o datorie la întreţinere de 4.128 lei la care se adaugă penalizări de 517 lei.

Alţi chiriaşi:

  • Radu Pentie Jr. este comisar general adjunct la Garda De Mediu
  • Veronka Tudor. A fost numită în ianuarie 2010 consilier de de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Marko Bela.
  • Mihai Vădan. Director Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
  • Cosmin Costoiu. Fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei

Alţi locatari mai puţin cunoscuţi, dar care stau în blocul de pe Unirii 68 sunt Radu Cristescu şi Feicher Hilba.

Georgiu Gingăraş: "Am investit în apartament"

De-a lungul timpului, acest imobil al RAAPPS a ţinut prima pagină a ziarelor datorită "vedetelor " politice care şi-au dorit un apartament acolo. Fostul parlamentar Silvia Cior nei sau secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Ferdinand Nagy au fost chiriaşii acestui bloc.

Georgiu Gingăraş, fostul ministru al tineretului şi sportului a refuzat ani buni să părăsească apartamentul închiriat în acest imobil pe motive hilare. Deşi ar fi trebuit să plece din 2005 din respectiva casă, Gingăraş declara în 2007 că nu face acest lucru până ce fiica sa nu-şi termină studiile universitare.

În cele din urmă, a fost evacuat în urma unei hotărâri definitive a instanţei. "Am investit în apartament. Fata mea este studentă şi mai are doi ani de urmat cursurile. Aşa că mă judec în continuare cu RAAPPS până-şi va termina fetiţa studiile. Plătesc până într-un milion pe luna, fără să socotim întreţinerea", susţinea atunci Gingăraş. 407 mii de lei vechi reprezenta chiria plătită de fostul procuror general al României în urmă cu cinci ani. Chiar şi în aceste condiţii avantajoase, Tănase este restant la plata întreţinerii