Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost condamnat astăzi la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere, în cazul angajărilor fictive, făcute pe vremea când era primar al Parisului. Este pentru prima dată când justiţia din Franţa condamnă un fost şef de stat.
Şi fostul ministru de externe, Alain Juppe, pe atunci mâna dreaptă a lui Chirac, a fost condamnat în legătură cu această afacere încă din 2004.
Chirac, în vârstă de 79 de ani, nu s-a aflat în sala de judecată, din cauza stării precare de sănătate, potrivit Le Figaro. Potrivit apropiaţilor, fostul lider de la Elysee ar suferi de pierderi de memorie, presa speculând în ultimele luni că fostul preşedinte este bolnav de Alzheimer. Faptele de care se face vinovat fostul lider de la Elysee au avut loc în anii '90. Chirac a fost acuzat că în perioada în care era primar al Parisului, în perioada 1977-1995, a angajat mai mulţi membri ai partidului său, Uniunea pentru Republică, (actualul UMP al preşedintelui Sarkozy) la primăria capitalei franceze. Pe scurt, lui Chirac şi coacuzaţilor săi li se reproşează că ar fi instaurat un sistem de locuri de muncă fictive, 28 la număr, atribuite unor oameni care, fie lucrau pentru partidul conservator, fie ocupau posturi de complezenţă, dar toată lumea era plătită de primăria Parisului Al doilea cap de acuzare se referă la un conflict de interese legat de alte locuri de muncă fantomă, în suburbia Parisului, Nanterre. Deşi au existat zvonuri legate de aceste acuzaţii de multă vreme, Chirac a fost scutit de procese, în timpul mandatelor sale de preşedinte, între 1995-2007. Fostul lider francez a negat în permanenţă acuzaţiile ce i-au fost aduse, susţinând că nu a comis nicio greşeală penală sau morală. Primăria Parisului, considerată principalul păgubit, a renunţat să se constituie ca parte civilă după un acord amiabil de indemnizare încheiat în septembrie 2010 cu UMP şi cu Jacques Chirac. Dintre cele 2,2 milioane de euro, UMP urma să plătească trei sferturi, restul urmând să fie achitat de Jacques Chirac. Tribunalul corecţional din Paris nu a admis constituirea ca parte civilă a Asociaţiei de luptă împotriva corupţiei Anticor. Jacques Chirac a vizitat România în 1997, în timpul administraţiei Emil Constantinescu.