Fostul președinte pakistanez Pervez Musharraf, acuzat de înaltă trădare și încălcarea Constituției, a fost condamnat la moarte în contumacie, de către un tribunal din Islamabad.

Judecat de o instanță antiteroristă formată din trei magistrați, el a fost acuzat că a impus starea de urgență în 2007, suspendând Constituția și arestîndu-i pe judecătorii Curții Supreme, scrie AFP.

O majoritate de două treimi a prevalat pentru decizia instanței. El este primul militar din Pakistan adus în fața justiției din acest motiv, scrie Le Figaro.

Pervez Musharraf nu a fost prezent la rostirea verdictului de către un tribunal format din trei judecători.
În prezent, Musharraf locuiește în Dubai, unde urmează un tratament medical.

„Pervez Musharraf a fost găsit vinovat în baza articolului 6 de încălcarea Constituţiei Pakistanului”, a declarat juristul guvernamental Salman Nadeem.

Pervez Musharraf s-a născut în Delhi în 1943. Familia sa a emigrat în Pakistan după separarea subcontinentului indian.

Vă recomandăm să citiți: Sinuciderea Generalului Vasile Milea a fost o execuție ordonată de Nicolae Ceaușescu! O ipoteză șocantă

Fost membru al comandourilor de elită, a fost numit șef al forțelor armate în 1998, a luat puterea în Pakistan în anul următor, după o lovitură de stat, în 1999, înlăturându-l de la putere pe premierul Nawaz Sharif. A fost numit președinte între 2001 și 2008.

Sprijinul său pentru politica americană după 11 septembrie 2001 l-a făcut nepopular, dar a impus țara sa în echilibrul geopolitic global.

Musharraf și-a dat demisia în 2008 pentru a anticipa o demitere și a părăsit țara pentru un exil între Londra și Dubai.

În Pakistan, proprietatea sa este confiscată. El a revenit pe teritoriul național în timpul campaniei legislative din 2013, pentru care intenționa să concureze, în ciuda amenințărilor din partea talibanilor.