Fostul premier socialist ungar Ferenc Gyurcsany a intrat luni în greva foamei în semn de protest faţă de reforma sistemului electoral promovată de actuala administraţie a lui Viktor Orban. El îşi va desfăşura acţiunea de protest într-un cort pe care l-a instalat în faţa clădirii Parlamentului de la Budapesta.
Fostul prim-ministru se pronunţă astfel împotriva adoptării de către legislativ a proiectului de lege privind introducerea înregistrării prealabile a tuturor alegătorilor unguri, ceea ce, în opinia sa, îi va împiedica pe mulţi electori să participe la alegeri.
"Este inacceptabil ca cei care s-au decis cu două-trei zile înainte de alegeri să meargă la vot nu vor avea această posibilitate", a explicat Gyurcsany, într-un interviu acordat unei televiziuni locale. În opinia sa, "sute de mii sau chiar milioane de alegători" vor fi privaţi în acest fel de dreptul constituţional la vot.
Oponenţii acestui proiect de lege, propus de actualul guvern al Ungariei, cred că el este destinat să reducă în mod artificial rata de participare la vot la alegerile parlamentare din 2014 pentru a creşte şansele de victorie ale partidului de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban.
Autorităţile ungare susţin în schimb că noua lege va îmbunătăţi sistemul electoral. Potrivit acestora, legea respectivă este menită a oferi drepturi egale cu cetăţenii unguri tuturor reprezentanţilor minorităţilor maghiare din străinătate şi alegătorilor de peste hotare, pentru care procedura de înregistrare înainte de alegeri devine obligatorie.
Fostul prim-ministru Gyurcsany, care conduce Partidul Socialist, de opoziţie, şi încă trei membri ai formaţiunii sale au instalat în noaptea de duminică spre luni patru corturi, declarând greva foamei pentru o săptămână, intitulându-şi acţiunea de protest "Şapte zile pentru alegeri libere". Gyurcsany speră ca la acţiunea iniţiată de el să adere şi alţi oponenţi ai noului proiect de lege privind reforma electorală, menţionează Agerpres.
Din ianuarie, în Ungaria au loc demonstraţii în masă atât în sprijinul actualului guvern, cât şi împotriva politicilor sale. Mitingurile şi marşurile au început după o serie de reforme iniţiate de Fidesz, inclusiv după modificarea legii privind mass-media şi introducerea legii privind independenţa Băncii Centrale a Ungariei.
Potrivit Reuters, popularitatea partidului de guvernământ Fidesz, al premierului Viktor Orban, a scăzut la 25% de la venirea sa la putere în 2010 şi până în prezent. Următoarele alegeri parlamentare sunt programate în Ungaria în primăvara anului 2014. Ferenc Gyurcsany a fost şef al guvernului de la Budapesta între 2004 şi 2009.