Într-un timp cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost eliberat din închisoare anul trecut, iar în prezent trăiește în exil în Elveția. El nu s-a mai întors în Rusia de la eliberare,  relatează Agerpres.

"O minoritate va avea influență dacă este organizată", a declarat el în timpul unei ceremonii la Paris, difuzată pe internet.

Fostul oligarh a spus că noul său proiect, numit la fel ca asociația sa de caritate ce a fost închisă după ce a fost arestat, va fi o "platformă" online și nu un partid politic.

După eliberarea sa din închisoare în decembrie 2013, Hodorkovski a promis, într-adevăr, să nu se amestece în politică, dar noul său proiect pare totuși să dezvăluie unele ambiții politice.

Ex-patronul gigantului petrolier Iukos a mai spus că toți cei care sprijină o cale proeuropeană pentru Rusia ar trebui să se unească în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. "Suntem în favoarea a ceea ce se poate numi alegere europeană sau o țară guvernată de domnia legii", a afirmat fostul oligarh.

"Noi credem că teza potrivit căreia 'Rusia nu este Europa' este o minciună. Noi suntem Europa, fie din punct de vedere geografic, fie cultural. De fapt, calea europeană de dezvoltare nu înseamnă respingerea valorilor naționale. În Europa, fiecare țară are propria sa cale ", a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin se străduiește de mai mulți ani să prezinte Rusia ca o țară în contradicție cu modernitatea occidentală, considerată decadentă și al cărei viitor se situează ca o punte de legătură între Europa și Asia.

Putin se bucură de la începutul crizei ucrainene și în urma alipirii Crimeii în luna martie de o popularitate record în rândul populației ruse.

Mihail Hodorkovski a petrecut aproape zece ani în închisoare în Rusia după arestarea sa în 2003 pentru "furt prin fraudă pe scară largă" și "evaziune fiscală". El a denunțat încarcerarea sa ca o pedeapsă pentru opoziția sa față de președintele Vladimir Putin.