Fostul disident a cerut opiniei publice internaționale și, în special, parlamentarilor din cadrul Consiliului europei, "să-şi amintească de Munchen", acordul încheiat în 1938 cu Adolf Hitle.
"Îndemn cetăţenii întregii lumi să exercite presiuni asupra guvernelor lor pentru a opri expansiunea rusă. Lumea civilizată se află în faţa unei opţiuni pe care nu o poate evita. După ce Rusia a rupt Crimeea de la Ucraina, o nouă ameninţare creşte zilnic - cea a ocupării regiunilor din estul Ucrainei", se arată în scrisoarea deschisă redactată de Serghei Kovalev (84 de ani), fostul disident care a fost condamnat la şapte ani de detenţie în 1975 şi care a fost deputat în Duma de Stat după prăbuşirea regimului sovietic.
"În urmă cu zece ani eram membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Îi îndemn pe foştii mei colegi, atunci când vor vota o rezoluţie cu privire la pericolele care emană de la Rusia actuală, să-şi amintească de Munchen şi Ialta, de consecinţele tragice ale acestor două conferinţe", mai spune Kovalev.
APCE, care se întruneşte săptămâna aceasta în sesiune plenară la Strasbourg, urmează să se pronunţe asupra unor sancţiuni constând în privarea dreptului de vot al celor 18 membri ai delegaţiei ruse.