Potricit DNA, în perioada 10 noiembrie 2011 — 9 octombrie 2012, Viorel Popescu nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de 3.657.576 lei (aproximativ 820.000 euro) în dauna RATB, sumă care a reprezentat foloase materiale necuvenite pentru firma privată SC Urbconnet SRL. Astfel, la data de 13 martie 2012, între RATB și Urbconnet SRL, care nu avea drept de asistență juridică și reprezentare în instanță, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice.

Din conținutul contractului rezultă că RATB, prin Viorel Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), în baza unor simple solicitări ale firmei Urbconnet SRL către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația Regiei Autonome de Transport București cu CASMB.

A găsit un intermediar

Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că Urbconnet SRL avea obligația de asistare la controlul efectuat de CASMB față de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control. De altfel, conducerea RATB cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private prin contractul indicat.

Procurorii consideră că Viorel Popescu, în calitate de director general al RATB, pe lângă faptul că nu a întreprins măsuri legale și efective de recuperare a creanțelor datorate regiei de către CASMB, prin structurile cu atribuții în acest sens existente în cadrul regiei, a decis să încheie un contract cu Urbconnet SRL București, sub aparența că firma privată va efectua demersuri la CASMB pentru recuperarea sumelor de bani datorate către RATB.

A plătit din contul RATB

În plus, el nu a luat în considerare obiecțiunile formulate de Serviciul juridic și contencios din cadrul RATB, la semnarea contractului cu Urbconnet SRL București, iar ulterior a admis achitarea, din conturile bancare ale RATB, a facturilor emise de firma privată, deși acestea nu se fundamentează pe nici un document care să ateste demersurile efective derulate de prestator și natura acestora.

Potrivit DNA, demersurile fostului director al RATB au dus la obținerea de foloase patrimoniale pentru Urbconnet SRL, mai ales că această firmă s-a aflat în raporturi comerciale cu o altă firmă ce îi aparținea lui Viorel Popescu, SC Euroland SRL. În cauză, RATB a precizat că se constituie parte civilă cu suma de 3.657.576, reținută ca prejudiciu în dauna acesteia. În vederea recuperării prejudiciului au fost instituite măsuri asiguratorii față de bunurile imobile aflate în proprietatea lui Viorel Popescu. În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de control al primului ministru, procurorii beneficiind și de sprijin de specialitate din partea SRI. Dosarul se va judeca la Tribunalului București.