Foștii studenți de la SNSPA acuză că profesorii știau de abuzurile petrecute în instituție
- Iulia Moraru
- 30 iulie 2024, 17:43
București. După ce profesoara Mihaela Miroiu de la SNSPA a declarat că nu avea cunoștință despre abuzurile sexuale comise de sociologul Alfred Bulai, foștii studenți o acuză că minte și susțin că a fost informată direct despre cazurile petrecute în instituție.
Jurnalista Carmen Dumitrescu a făcut publică mărturia unei foste studente a profesoarei Mihaela Miroiu, care o acuză pe aceasta că nu a intervenit atunci când a fost informată că un alt profesor îi făcea avansuri și o amenința că nu îi va permite să susțină examenul de licență.
Profesorii de la SNSPA, conștienți de abuzurile din instituție
Jurnalista evidențiază că mărturia fostei studente ilustrează clar motivele pentru care victimele abuzurilor sexuale din instituțiile de învățământ aleg să nu vorbească, temându-se că vor fi împiedicate să-și finalizeze studiile.
„Doamna profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Erați așa cum mi se părea mie că trebuie să fim noi, toate fetele și femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani.
V-am ales și ați acceptat să îmi fiți coordonatoare de lucrare de licență, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneați la cursuri sau în discuțiile amicale.
Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra în examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru că i-am refuzat avansurile. Eram în primii zece studenți din an, bursieră în toți cei 4.
Mi-ați cerut răgaz să vorbiți cu el, apoi mi-ați spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, că nu puteți interveni în relația profesor și student. Și lumea mea s-a prăbușit”, se arată în mărturia studentei de la SNSPA, preluată de jurnalista Carmen Dumitrescu.
Fosta studentă de la SNSPA o acuză direct pe profesoara Mihaela Miroiu că în ultimii 20 de ani a știut tot ce se petrece în instituție, dar alege acum să mintă pentru a se ascunde.
Victimele trebuie să facă o sesizare în maximum șase luni de la comiterea faptelor
Jurnalista adaugă că, în urma discuțiilor cu George Stroe, liderul Ligii Studenților de la SNSPA, a realizat cât de complicat este să faci sesizări pentru abuzurile din mediul academic.
Conform regulilor, sesizarea trebuie să fie depusă de către persoana afectată, nu de altcineva, și trebuie să fie realizată în termen de maximum șase luni de la comiterea faptelor.
În caz contrar, sesizarea va fi considerată nulă.
„Mai întrebați-vă o dată de ce n-au făcut studenții nimic atâția ani. Păi pentru că n-aveau cum, pentru că prădătorii erau protejați de sus, de la conducerea instituției de învățământ superior, pentru că aveau grijă să nu mai termini școala, pentru care fie plăteai, fie învățai pe rupte.
Și fetele acelea nu și-au dorit decât să scape de acolo”, a adăugat jurnalista despre cazurile de la SNSPA pe Facebook.