MĂRTURIE BOMBĂ a fostei șefe AEP: Mi s-a impus un avocat plătit de denunțătoare

MĂRTURIE BOMBĂ a fostei șefe AEP: Mi s-a impus un avocat plătit de denunțătoare

Ana Maria Pătru, fost președinte a Autoritatii Electorale Permanente (AEP) a invocat nulitatea absolută a urmăririi penale la Tribunalul Municipiului București (TMB), dezvăluind că i-a fost impus ca apărător un apropiat al denunțătoarei sale, după cum precizează Lumeajustitiei.ro.

Ana Maria Pătru susţine că patroana companiei Siveco, Irina Socol, este persoană care l-a plătit pe avocatul sau pentru a o reprezenta în instanţa.

Fosta preşedinte a AEP a fost acuzată de procurorii DNA de trafic de influenţă şi spălare a banilor. Cauza a fost instrumentată de DNA Ploieşti şi s-a finalizat cu un rechizitoriu care a fost wemnat de şeful acestei structuri, Lucian Onea şi procuroarea Elena Cerasela Răileanu.

Surse avizate au declarat pentru Lumeajustitie.ro că apărătorul Anei Maria Pătru, avocatul Daniel Iulian Tiliciu, a cerut instanţei să constate nulitatea absolută a urmăririi penale în cazul fostei şefe AEP. Motivul ţine de încălcarea art. 281 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penală, care prevede următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

“Art. 281 – Nulităţile absolute

(1) Determina întotdeauna aplicarea nulităţii încălcarea dispozitiiloriilor privind:

f) asistarea de către avocat a suspectului sau a inculpatului, precum şi a celorlalte părţi, atunci când asistenţă este oblogatorie”

Pe lângă acest articol, s-au mai invocat şi prevederi din Statutul profesiei de avocat. Adică, art. 109, 114 şi 115:

-avocatul este independent, îşi desfăşoară activitatea doar în intersul clientului, iar existenţa unui interes propriu ori al persoanelor apropiate lui în cauza ce i-a fost încredinţată constituie o încălcare a independenţei acestuia;

-avocatul nu trebuie să fie sfătuitorul, reprezentantul sau apărătorul a mai multor clienţi în aceeaşi cauza, atunci când interesele acestora sunt conflictuale sau când există riscul apariţiei unui conflict de interese, pe care de altfel trebuie să îl evite;

Astfel, apărătorul Anei Maria Pătru a declarat că acesteia i-ar fi fost impus un avocat care este apropiat cu denunţătoarea din dosar, Irina Socol. Pe acest avocat, Ana Maria Pătru l-a cunoscut pentru prima dată la DNA, într-un birou în care s-ar fi aflat şi ofiţeri de poliţie judiciară, mai scrie dursa citată.

Acesta este avocatul Ovidiu Bulai. Conform relatărilor de la TMB, Pătru a fost forţată să renunţe la toţi avocaţii săi din dosar şi să accepte să fie apărată de Ovidiu Bulai. Potrivit susţinerilor făcute la Tribunalul Bucureşti de Tiliciu, avocatul Ovidiu Bulai i-ar fi acordat consulta în trecut Irinei Socol, iar aceeaşi Irina Socol ar fi fost cea care l-ar fi plătit pe Ovidiu Bulai pe durata întregii urmăriri penale din dosarul Anei Maria Pătru.

Totodată, avocatul Daniel Tiliciu a subliniat că Pătru ar fi fost lipsită de apărare loială şi corectă, fiind îndrumată să renunţe la notă de probaţiune care ar fi putut fi în defavoarea denunţătoarei Irina Socol.