Evenimentul Zilei > Justitie > Fosta judecătoare mituită de frații Becali a pierdut ultima cale de atac împotriva deciziei definitive. Geanina Terceanu rămâne cu pedeapsa de 7 ani de închisoare
Fosta judecătoare mituită de frații Becali a pierdut ultima cale de atac împotriva deciziei definitive. Geanina Terceanu rămâne cu pedeapsa de 7 ani de închisoare

Fosta judecătoare mituită de frații Becali a pierdut ultima cale de atac împotriva deciziei definitive. Geanina Terceanu rămâne cu pedeapsa de 7 ani de închisoare

Fosta judecătoare Geanina Terceanu (n.r. – actuală Ploeșteanu) rămâne cu pedeapsa de 7 ani de închisoare cu executare, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au respins calea extraordinară de atac, recursul în casație, împotriva hotărârii definitive de condamnare în dosarul de luare de mită.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casație formulat de de inculpata Ploeşteanu (fostă Teodorovici, fostă Terceanu) Geanina împotriva deciziei nr. 40/A din 20 februarie 2018, pronunţată în dosarul nr. 806/2/2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală. Obligă recurenta inculpată la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpată, în sumă de 627 lei, rămâne în sarcina statului. Onorariile apărătorilor desemnați din oficiu pentru intimații inculpați Iorgovan George Antonie, Becali Ioan, Petre Daniel Costel, Borcea Cristian şi Becali Victor, în sumă de câte 627 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta deciziei Instanței supreme.

În data de 20 februarie 2018, fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost condamnată definitive la 7 ani de închisoare cu executare. Ea a fost luată cu poliţia de acasă şi dusă la Arestul Poliţiei Capitalei, apoi a fost încarcerată la Penitenciarul de femei Târgşor.

Pe parcursul procesului frații Ioan și Victor Becali au recunoscut că au dat mită pentru a fi achitați în Dosarul Trasferurilor, iar judecătoarea Geanina Terceanu a recunoscut că a luat șpaga de la cei doi pentru a pronunța decizia. Singurul  care a negat  tot timpul acuzațiile procurorilor a fost Cristian Borcea. La ultimele termene în apel, fosta judecătoare a dezvăluit și motivul. Geanina Terceanu a mărturisit că procurorii DNA au făcut presiuni asupra ei pentru a-l „băga între coperți” și pe Cristian Borcea, mai exact să dea declarații cum că ar fi luat mită și de la el, deși acest lucru nu era adevărat. „S-a lucrat foarte mult asupra mea ca să declar și despre Borcea, pentru că așa scrie în denunț. Am fost amenințată, dar nu de către inculpați”, a spus fosta judecătoare în noiembrie 2017.

Tot îm februarie 2018, Instanţa supremă l-a condamnat pe Victor Becali la 5 ani şi 8 luni de închisoare. În cazul fratelui său, Ioan Becali, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins apelul, aceasta rămânând cu pedeapsa iniţială de trei ani de închisoare.

Magistraţii instanţei supreme au decis însă să-l achite pe Cristian Borcea în acest dosar, el fiind oricum singurul încarcerat rămas în dosarul Transferurilor. De altfel, fostul director executiv al FC Dinamo nu a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în acest dosar, precizând că nu a cunoscut-o pe fosta judecătoare decât în sala de judecată.

„Am spus şi spun adevărul, sunt nevinovat, nu i-am dat direct sau indirect nicio sumă de bani şi nu am cunoscut-o decât în sala de judecată”, a arătat Cristian Borcea, la ultimul termen.

Tot achitare a fost dispusă şi pentru avocaţii Antonie Iorgovan şi Daniel Petre, pentru mărturie mincinoasă.

Iniţial, Geanina Terceanu, fost judecător al Tribunalului Bucureşti, a fost condamnată în această cauză la cinci ani şi şase luni de închisoare, fraţii Becali la câte trei ani de închisoare, iar Cristian Borcea la trei ani şi jumătate de închisoare.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: