Efraim Halevy, fost şef al Mossad, serviciul israelian de informaţiii externe, a alimentat ieri speculaţiile privind un atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene avertizând, într-o declaraţie preluată de New Yotk Times, că "dacă aş fi iranian, aş fi îngrijorat în următoarele trei luni".
Speculaţiile din ultima perioadă legate de un posibil atac al armatei israeliene asupra centralelor nucleare iraniene s-au concentrat mai mult asupra momentului în care acesta s-ar produce: înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, din noiembrie, sau după.
Aceste speculaţii au fist reluate în urma mai multor declaraţii publice făcute de responsabili de la Ierusalim.
Aflat în vizită în Israel, secretarul american al apărării, Leon Panetta, a exclus ieri recurgerea la o opţiune militară imediată împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, declaraţie făcută într-o conferinţă de presă cu omologul său israelian, Ehud Barak.
''Trebuie să epuizăm toate eforturile'' înainte de a recurge la opţiunea militară, a afirmat Panetta la Ashkelon, în sudul Israelului, în cursul unei vizite la sistemul antirachetă ''Domul de Fier'', finanţat în parte de către SUA. În cursul unei întâlniri cu Shimon Peres, şeful statului evreu, Panetta i-a garantat acestuia că SUA nu vor permite Iranului să se înarmeze cu arma nucleară. "Doresc să aveţi garanţia mea personală că ne vom ocupa în continuare de această problemă pentru a ne asigura că ameninţarea nu va deveni niciodată realitate", i-a spus Panetta lui Peres.
Panetta este doar ultimul dintr-o serie de oficiali americani trimişi de administraţia democrată pentru a discuta despre dosarul iranian, printre care secretarul de Stat Hillary Clinton şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Thomas Donilon.
În Israel, mulţi vorbesc despre un atac undeva în luna septembrie sau începutul lunii octombrie. Analiştii explică pe ce se bazează aceste previziuni: tradiţional, armata israeliană evită războialele în timpul iernii şi, mai ales, şeful guvernului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, se teme că, dacă Obama este reales preşedinte în toamnă, el nu va mai putea exercita aceeaşi presiune asupra liderului democrat.
Cât priveşte celălalt scenariu, dacă republicanul Mitt Romney ajunge preşedinte, în pofida poziţiei sale ferme anti-Iran afişată recent în timpul vizitei în Israel, Netanyahu se îndoieşte că noul lider de la Casa Albă ar dori să îşi înceapă mandatul cu o acţiune militară de anvergură împotriva Iranului.